Categories
Cultura japonesa Notícies

El kanji que identifica el 2010

Quan s’acosta el final d’any, al Japó és habitual que es facin enquestes per determinar amb quin kanji resumirien l’any, o amb quina frase, paraula, fet, cançó…  Però ens centrarem només en el primer cas: és el que podeu observar en la imatge del costat. Aquest kanji es llegeix “atsu-i” o “sho“, i significa “càlid“, “calent” (referit al clima). Voleu saber quins motius han donat per escollir-lo? Doncs seguiu llegint…

Doncs entre les raons per l’elecció d’aquest any han dit per la calor exagerada que han patit aquest estiu al país. També han dit que l’associaven a l’atrapament dels 33 miners xilens en un lloc “calurós”, i també perquè aquest any una sonda espacial (Hayabusa), ha tornat a la Terra després de 7 anys viatjant per l’espai i ha hagut de travessar l’atmosfera suportant “calor”.

És tradicional que cada any, des del 1995, l’Associació Japonesa d’Aptitud en Kanji realitzi una cerimònia al famós temple budista de Kyoto anomenat Kiyomizu dera, per tal que la gent reconegui novament el significat profund d’aquests caràcters, d’origen xinès. Com en les anteriors edicions el “Kanji de l’Any” (kotoshi no kanji) es va anunciar amb la cal·ligrafia del bonze del temple, Seihan Mori, que el va escriure en un paper tradicional japonès (washi) de 1,5 m x 1,3 m, i quedarà exposat al temple fins el dia 31 d’aquest mes. Aquí teniu el vídeo del moment:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *