Categories
Cultura japonesa Notícies

23 de desembre

Avui és l’Aniversari de l’Emperador del Japó (Tennô no Tanjôbi) i és motiu de grans celebracions, ja que és un dia festiu nacional pels japonesos. L’Emperador nipó es diu Akihito, i va néixer tal dia com avui de l’any 1933. Per tant doncs enguany compleix 77 anys. Regna al Japó des del 7 de gener del 1989, va ésser coronat Emperador el 12 de novembre de 1990 i en el còmput dels sobirans que han estat al capdavant del país, Akihito ocupa el lloc nº 125. Aprofitant l’avintentesa del seu aniversari, us farem 4 pinzellades breus sobre la Família Imperial Nipona, per tant si voleu conèixer els seus membres principals i algunes curiositats, continueu llegint.

L’emperador Akihito està casat amb l’Emperadriu Michiko des del 1959, i tenen 3 fills:

  • El Príncep Hereu Naruhito.

Casat amb la Princesa Masako; Tenen una filla, la Princesa Aiko.

  • El Príncep Fumihito.

Casat amb la Princesa Kiko; Tenen 3 fills: la Princesa Mako, la Princesa Kako, i el Príncep Hisahito.

  • La Princesa Sayako.

Casada amb Yoshiki Kuroda. Sayako però ja no forma part de la Família Imperial ja que el seu marit no pertany a la realesa, i al casar-s’hi, Sayako va perdre la seva condició imperial i el seu títol; No pot residir al Palau i viu en un apartament al centre de la capital del país.

Darrera: les filles grans del Príncep Fumihito / Esquerra: El Príncep Hereu Naruhito i la seva família. / Centre: Els Emperadors del Japó / Dreta: El Príncep Fumihito i la resta de la seva família

Algunes curiositats:

El símbol de la Família Imperial Nipona és el segell del crisantem, d’aquí que de vegades hom es refereixi al tron japonès com al “Tron del Crisantem”.

El Japó és l’únic país del món on el títol de “sobirà” es tradueix amb la paraula “Emperador”.

Palau Imperial de Tokyo

La Família Imperial Japonesa viu al Palau Imperial de Tokyo. Els únics dies de l’any en què el públic pot visitar-ne les instalacions són el 2 de gener i precisament el 23 de desembre, amb motiu de l’aniversari. De fet, és tradició que en aquest dia, la Família Imperial surti al balcó a saludar breument els súbdits allà congregats que onegen petites banderes del país per felicitar el seu sobirà. Durant la resta de l’any, només es poden visitar els Jardins Est del Palau.

Al Japó s’atribueix un nom diferent per cada període de regnat dels diferents emperadors. L’Era del Regnat d’Akihito passarà a la història com a Era Heisei.

Al Japó sovint us podeu trobar que en alguns documents on hi consti la data observeu que l’any no correspon amb el nostre, sinó que és un valor de 20 i escaig. Això es deu a què compten l’any des de l’inici del regnat de l’Emperador vigent, de tal manera que quan el successor ocupi el seu lloc, tornaran a començar amb l’any 1.

.

Des de japanzone li volem desitjar a l’Emperador Akihito: Tanjôbi omedetô gozaimasu!! (Feliç aniversari!!)

7 respostes a “23 de desembre”

El protocol de la Casa Imperial Nipona és molt molt estricte, sí.

Sobre el HITO dels noms… Els noms japonesos s’escriuen en kanjis, i com que a vegades un mateix so es pot escriure amb kanjis diferents el que determina el significat en realitat és el kanji. En el cas de la família imperial, tots els “hito” els escriuen amb el mateix kanji ” 仁 “, que vol dir “virtud/benevolença/humanitat/caritat”. No estic segura de si “hito” es pot escriure amb algun altre kanji i han triat tots el mateix per algun motiu. I en quant a noms de noies, n’he trobat que fan servir el kanji que hem mencionat, però enlloc de llegir-se “hito” es llegeix “ni”, com ara Nika i Niki (és que els kanjis tenen diferents lectures…). És un món una mica complicat… En qualsevol cas, espero haver-te respost.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *