Categories
Històric Notícies

Desenterrant Iwo Jima

En aquests darrers dies el Primer Ministre Japonès, Naoto Kan, ha visitat l’illa d’ Iwo Jima, on va tenir lloc una de les batalles més sanguinàries de la II Guerra Mundial, entre el 19 de febrer i el 26 de març de 1945. El motiu de la visita és la descoberta recent de dues fosses comunes i per retre homenatge als més de 22.000 soldats que van donar la seva vida per defensar aquell territori; És una troballa significativa, ja que encara no s’han recuperat els cossos de 12.000 soldats japonesos que van participar a la batalla. Els oficials que acompanyen a Naoto Kan afirmen que el Primer Ministre està decidit a recuperar els cossos de tots els soldats que van morir durant la guerra.

A molts us sonarà l’illa per la pel·lículaCartas desde Iwo Jima que Clint Eastwood va dirigir el 2006, i que relata la batalla que hi va tenir lloc des del punt de vista nipó (la pel·lícula va ser rodada íntegrament en japonès). Iwo Jima, pel seu emplaçament, resultava un punt estratègic per a la Guerra, i els japonesos, que aleshores ja tenien força clar que perdrien, volien posar-los les coses difícils als americans per tal que en les negociacions de la rendició poguessin conservar un cert “honor”. Desgraciadament aquesta extrema resistència nipona fou el desencadenant perquè els americans es decidissin a llençar-los bombes atòmiques aquell mateix agost i forçar la seva rendició incondicional.

Naoto Kan va visitar l’illa per primera vegada el 2006, poc abans d’accedir al poder, i és el segon mandatari japonès que acudeix a Iwo Jima. El primer fou Junichiro Koizumi, l’any 2005, que aleshores era el Primer Ministre.

Kan, encoratjat en part per l’èxit de la pel·lícula de Clint Eastwood, va decidir el passat juliol iniciar un projecte de recuperació dels cossos de soldats, tasca que fins ara havien dut a terme grups reduïts de civils sense cap mena de recolzament durant aquest llarg període de 65 anys des que va acabar la Guerra. Els Estats Units també han col·laborat facilitant al Japó documents i material que puguin ajudar a facilitar les tasques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *