Categories
Cultura japonesa

El kanji que identifica el 2012

El final del 2012 es va acostant, i com cada any, els japonesos trien mitjançant enquestes quin és el kanji que identifica aquest any que està apunt d’acabar. Com ja és tradició des del 1995, l’Associació Japonesa d’Aptitud en Kanji ha desvetllat recentment el kanji escollit enguany, que podeu veure a l’esquerra. Sabeu quin és i per què l’han triat?

Els japonesos han votat per a representar el 2012 el kanji 金, que representa “diners”, “metall” o “or” segons el cas. Les seves lectures són “kane” (generalment per diners) o “kin” (normalment per metall o or). L’han triat pel gran nombre de medalles d’or, concretament 38, que els atletes nipons van aconseguir a les olimpíades de Londres d’enguany, el major nombre aconseguit mai pels japonesos. Un altre motiu és el premi Nobel de medicina concedit aquest any a Shin’ya Yamanaka (japonès) i John Gurdon (anglès). I un darrer motiu són les les discussions polítiques sobre la reforma del sistema d’impostos i els nombrosos escàndols “monetaris” apareguts a la premsa al llarg de l’any.

És curiós que per primera vegada des que el 1995 es va establir la tradició d’escollir un kanji per a representar l’any, se n’ha escollit un de repetit. I és que 金, ja havia estat escollit l’any 2000, entre d’altres motius per les medalles aconseguides pels atletes nipons a les Olimpíades de Sydney, i per la mort d’una de les germanes bessones centenàries de la ciutat de Narita, els noms de les quals, Kin-san (morta l’any 2000) i Gin-san (morta al 2001), sonen també com a or (kin) i plata (gin).

El kanji que va quedar en segon lloc per a representar l’any 2012  fou 環 “wa” (“anell”), per l’eclipsi solar que es va poder observar el passat mes del maig a l’arxipèlag. I en tercer lloc va quedar el kanji  島 “shima” (“illa”), per les disputes entre la Xina i el Japó per les illes Sentaku, tan presents també a la premsa al llarg de tot l’any.

Com ja és tradició, l’encarregat de desvetllar els resultats de les enquestes va ser el monjo en cap del temple Kiyomizu dera de Kyoto, Seihan Mori. El paper japonès on va plasmar el kanji estarà exposat al temple esmentat fins al 31 de desembre. Aquí teniu el vídeo del moment:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *