Categories
Cultura japonesa Història

Era Tokugawa- 3 (de 3)

emblema-tokugawa

Un cop vist una pinzellada del que és l’era tokugawa (part1 i part2) anem a veure com acaba i mirarem alt per alt les raons, sense aprofundir massa. Endavant doncs amb un nou episodi de la historia japonesa.

En aquest període tenim el país aïllat del món, excepte per uns punts com ara la illa de Dejima ( Nagasaki), amb els holandesos aposentats allí, cert comerç amb Xina i algunes relacions amb Corea.

A més Japó té notícia de la desfeta de Xina- el país més poderós d’Àsia per molts segles- per les Guerres de l’Opi.

Més info… Les guerres de l’opi (1839-1842):  La destrucció d’un vaixell carregat d’opi, provinent de Gran Bretanya, és l’excusa perquè els anglesos ataquin i ocupin Shangai. Posteriorment estableixen un tractat desfavorable per Xina i obliguen la cessió de Hong Kong. Aquest fet provoca l’obertura de Xina.

Amenaces 

A finals de l’Era Tokugawa es por dir que trobem diferents amenaces a l’estabilitat:

  • Ronin, o samurais que s’han quedat sense senyor a qui servir i que havien patit un empobriment progressiu des de l’inici de l’era.
  • Coneixement occidental que a poc a poc ha anat entrant al llarg de l’era i que va en contra de l’estil de vida japonès. Recordem que els llibres relacionats amb el cristianisme estan completament prohibits.
  • Sorgiment d’una poderosa classe mercant, que no tenia un lloc en la divisió de classes del bakufu.
  • Fam i revoltes camperoles.
  • Arribada dels americans al 1853.

Arriben els americans!

PerryEl 8 de Juliol de 1853 uns vaixells negres, que impressionen a la població, arriben a la badia d’ Edo. Es tracta de la flota del comodor Perry dels Estats Units que porta una carta del president Phillmore dirigida a la màxima autoritat del país.

Els Estats Units necessiten un punt d’ avituallament estratègic per les seves flotes que creuen el pacífic, repostar queviures i ports on poder descansar. Un cop aconsegueix fer conèixer les seves demandes, Perry marxa dient que tornarà al cap d’un any amb més força militar.

La reacció del Shogun, que per aquell temps ja està molt debilitat, és buscar un consens sobre els passos a seguir. Convoca doncs a l’emperador i els daimyos (deslegitimant encara més la seva posició).

Més info… L’arribada de Perry només agafa per sorpresa al poble . El Shogunat  tenia notícies d’aquesta expedició gràcies als informes dels holandesos. No obstant, tot sembla indicar que no saben com afrontar la situació.

Vaixells negres

Malgrat la reticència de l’emperador i la majoria de daimiyos, al 1854, quan torna Perry, es firma el tractat de Kanagawa. S’obren dos ports, a Shimoda i Hakodate. A més es dóna permís perquè hi hagi un cònsol americà a Shimoda. Amb ell comença el sistema de tractats desiguals i de nació més afavorida.

Més info… els tractats desiguals és simplement el fet d’aconseguir un avantatge per la part més poderosa. P.ex: Els americans tenen permís per atracar en els dos ports japonesos, però els japonesos no tenen cap port americà on atracar. La nació més afavorida significa que si fas un tracte amb una de les nacions del moment, aleshores vindran les altres reclamant els mateixos drets ( i és clar, una nació dèbil no pot fer enfadar una nació poderosa).

En dos anys, Gran Bretanya, Rússia i Holanda firmen pactes semblants. A més els russos aconsegueixen l’obertura del port de Nagasaki i inclouen l’extraterritorialitat, o sigui que si un ciutadà rus comet un crim en terres japoneses, aquest serà jutjat segons les lleis russes.

Després de Perry, Townsed Harrys és el nou representant per Amèrica. Ell, al contrari que Perry, ha buscat aquesta posició. Aquest personatge aconsegueix, el 1858, un tractat pels Estats Units, comerç a sis ports japonesos i permís de residencia a Osaka i Edo. Al 1866 Rússia, Gran Bretanya, França i Holanda s’afegeixen al tractat.

Bakumatsu (1858-1868)

Aquest nom fa referència a la caiguda del bakufu, concretament als deu darrers anys. Els actors que participen en aquesta obra són:

  • El Shogunat: el poder militar de Japó que està molt debilitat.
  • La cort imperial: vol recuperar el seu poder perdut segles enrere.
  • Clans opositors : Chosu i Satsuma grans perdedors de Sekigahara  ( ho recordeu?).
  • Diferents poders estrangers.

Pel que fa a la obertura a l’exterior dins de Japó es creen dues posicions (obvi, no? A favor i en contra): uns volen obrir el país al comerç exterior i els altres són més reticents. El poder queda dividit i es generen nombrosos conflictes i l’autoritat del shogun és atacada de manera ideològica i pràctica.

El clan de Satsuma està inicialment a favor de la fusió de la cort i el Shogunat. El clan de Chosu, juntament amb el clan de Tosa, només recolza l’emperador. L’emperador, influenciat per Chosu, demana al Shogun que expulsi els estrangers essent el 25 de juny de 1863 la data límit. Però al veure que aquesta s’acosta i que no es poden expulsar… s’encenen els ànims.

Més info… Els samurais Inoue Koru ( 1835-1915) i Ito Hirobumi (1841-1909) van a estudiar a Londres i quan tornen convencen a Chosu que no es podran expulsar els estrangers.

Després de mil trifulgues trobem la clau de la caiguda del Shogunat en l’entesa entre els poderosos Chosu i Satsuma. El 1866 firmen un pacte secret coordinat pels Ronins de Tosa. Quan aquests dos clans s’entenen el Shogunat ha begut oli.

AcordDos anys més tard, el 3 de gener de 1868, prenen el control de la cort imperial. Hi ha algunes batalles prop d’ Edo i Kyoto, no obstant esdevé una presa del control senzilla. Finalment cau el govern Tokugawa després de més de 200 anys.

Més info…Chosu i Satsuma precipiten la caiguda del règim gràcies al seu allunyament geogràfic de la capital, al manteniment de l’esperit guerrer en temps de pau, a les noves armes (proporcionades pel comerç) i als seus exèrcits considerables.

I fins aquí l’era Tokugawa, a partir d’ara entrem a l’era Meiji, que significarà una carrera vertiginosa pel poble Japonès per posar-se el dia respecte la tecnologia de les altres potències occidentals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *