Categories
Cultura japonesa

La natura en les arts japoneses

És probable que us hagueu fixat moltes vegades que en les pintures o en els teixits japonesos abunden els arbres, les flors, les onades del mar, peixos… És a dir, que la natura és un element molt important dins les expressions artístiques japoneses, molt més que a Occident. Ens hem proposat fer un petit repàs a les diferents manifestacions d’art nipones i mostrar-vos fins a quin punt és protagonista la naturalesa per ells… i per què.

.

Començarem pel principi. No, millor pel final: per què és tan important?

Un aspecte que ha influït molt són les característiques físiques de l’arxipèlag japonès. És un país ple de muntanyes i valls, amb una vegetació i fauna abundant, un pas de les estacions que es caracteritza pels seus colors, gran vida marina… Tot això han estat importants fonts d’inspiració.

Per altra banda, en la cultura occidental, i en base a la filosofia grecoromana i a la concepció judeocristiana de l’univers, l’home s’ha considerat tradicionalment un element superior de la creació, centre de l’univers o mesura de totes les coses. En canvi, al Japó, degut a la influència del budisme zen, el taoisme i el shintoisme, l’home es considera un element més de la naturalesa, una part d’un tot, i per tant es persegueix l’harmonia i la integració de l’home amb el seu entorn. I aquesta particular visió ha influït totes les vessants artísiques de la cultura japonesa.

.

Com es manifesta la natura en…?

.

l’Arquitectura

Es busca la integració de l’edifici amb el món natural. Per exemple, no es fa la casa i el jardí, sinó que es busca la unió entre ells, com un tot. Les estances japoneses s’obren al jardí o els diferents pavellons dels edificis s’intercalen amb zones ajardinades.  Per altra banda, en les construccions abunda l’assimetria, ja que és més habitual en el món natural. La simetria en canvi es veu artificial, provocada. Els típics materials japonesos per a la construcció també són significatius: fusta per a les estructures, paper a les portes, palla d’arròs al terra (formant els tatamis)…

la pintura, els gravats i els teixits

La natura en aquests casos és el tema de les obres: paisatges, animals i flors són els principals elements representats. Un exemple ben senzill, penseu en quina mena d’estampats soleu veure als kimonos: floretes, peixos, ocells, vegetació, onades del mar… La natura és la protagonista.

Kimonos japonesos (vistos a Kioto) / "Ànec i canya sobre la neu", ukiyo-e d'Ando Hiroshige, segle XIX.
Paravent del segle XVIII. Autor desconegut de l'escola Rinpa. Segle XVIII.
Bol de te de Chojiro Tanaka, segle XVI

la ceràmica

En aquest cas el que s’aprecia en les peces de ceràmica són textures, formes i colors que evoquen objectes naturals, com ara els minerals: colors marrons, ocres, vermellosos… rugositats, i imperfeccions en les superfícies de les peces…

 

l’escultura

Escultura al santurai Senso-ji de Tokyo.

En el cas de l’escultura, tot i que el principal protagonista és la figura humana, el material més utilitzat també és la fusta, i encara que les peces rebin banys de diferents materials (lacats, daurats o pintures de colors), es poden apreciar les qualitats naturals de la fusta en les peces.

.

.

altres manifestacions artístiques:

Cultiu del bonsai

Per al cultiu de l’arbre en miniatura, cal saber com i quan cal trasplantar-lo, així com tallar les seves arrels, i saber quines branques cal podar perquè tingui un aspecte estètic. Sembla molt fàcil però no ho és..

Ikebana:

L’art dels arrenjaments florals que intenta reproduir els conceptes cel, terra i gènere humà en una proporció adequada. Els principis estètics d’aquest art es van desenvolupar al segle XVI.

 

Suiseki

Es tracta de pedres de tamany relativament petit, que sense rebre cap tipus de manipulació, ens recorden a un paisatge natural, o alguna altra cosa de la naturalesa: animals…

Us recomanem aquest video per veure’n exemples.

.

L’art del jardí

De jardins japonesos n’hi ha bàsicament de 3 tipus: jardins de turó, jardins secs i jardins de te. Els jardins de turó, existeixen en diferents mides. Alguns només són per mirar-los des d’un punt, i en d’altres s’hi pot fer una mena de circuit. Contenen estanys, rierols, ponts, arbres, flors, pedres… I solen reproduir un paisatge del Japó o la Xina. Els jardins secs, també reprodueixen paisatges, però d’una forma més abstracta. I com el seu nom indica, tenen poquíssima o gens de vegetació, però es valen de pedres, sorra i grava. Han estat fortament influïts pel budisme zen i a vegades s’usen per meditar. En quant als jardins de te, són els que es construeixen per a ser contemplats durant la cerimònia del te. Solen tenir un camí de pedres i un recipient també de pedra per purificar els participants abans de la cerimònia.

E:Jardí de turó / C:Jardí sec / D:Detall jardí de te

.

.

Esperem que ho hàgiu trobat interessant i que us hagi servit per comprendre una mica millor les arts japoneses.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *