Categories
Cultura japonesa Històric

Nara està d’aniversari

Nara està considerada el bressol de la cultura i l’esperit japonesos, i en els temples i santuaris de la seva prefectura es conserven encara arts escèniques i celebracions tradicionals amb una llarguíssima història.

Fins i tot, algunes de les seves indústries amb més pes encara avui dia són la fabricació de tinta (sumi), paper japonès (washi) i pinzells per escriure (fude). Doncs bé, aquest 2010 la ciutat de Nara està d’aniversari, i és que compleix 1300 anys de vida.

.

L’any 710 el Japó va tenir per primera vegada una capital permanent, la ciutat de Heijo-kyo, l’actual Nara, que fou construïda per l’emperador Shomu.
Fins aleshores, per influència dels tabús de la religió xintoïsta en els temes de la mort, quan l’emperador moria la capital sempre s’havia trasllat. Tot i això, aquesta “permanència” de la capital a Nara només va durar 75 anys. La següent ciutat que va esdevenir capital va ser Kyoto, que ho fou fins el 1868.

Nara va jugar un paper clau en difusió del budisme per tot el país, segurament degut a què l’emperador Shomu es va convertir a aquesta religió.

Tot i que curt, el període de Nara es va caracteritzar per la gran influència xinesa, principalment a través de la Ruta de la Seda, cosa que va assentar les bases de la civilització i cultura japonesa actuals. Heijo-kyo es va modelar segons Changan, la ciutat xinesa capital de la Dinastia Tang. Al centre de la ciutat de Heijo-kyo s’hi trobava el Palau Heijo, on l’emperador residia i desenvolupava les seves funcions polítiques i cerimonials.

Aquest Palau serà el centre de tots els actes que es realitzaran al llarg d’aquest any per celebrar l’aniversari, i és que s’espera la visita d’entre 12 i 13 milions de turistes.
Entre aquests actes que es preveu fer-hi la reconstrucció d’un vaixell diplomàtic a escala original, com els que traslladaven kentoshi (ambaixadors japonesos) a Xina i demostracions de futbol kemari, tal com es feia a l’antic Japó.
Fins i tot s’han reconstruït el Hall d’Audiències Imperials (Daigokuden) per obrir-lo al públic, igual com es fa fer amb la porta que feia d’accés principal a l’antic Palau Heijo, la Porta Suzaku (Suzaku mon), que es va acabar de reconstruir el 1997. Els visitants podran veure guardes vestits amb l’uniforme de l’època custodiant la porta.
També es faran tot un seguit de fires, desfilades, conferències, exposicions i moltes coses més, que no es concentraran només a la ciutat sinó a tota la prefectur; fins i tot en ciutats estrangeres culturalment relacionades amb Nara.

La mascota oficial d’aquest l’aniversari és en Sentokun, una mena de barreja entre cèrvol i noi budista. No ens han d’estranyar aquestes banyes de cèrvol ja que al Parc de Nara, n’hi ha molts d’aquests mamífers, i campen lliurement pels temples del voltant. Estan molt acostumats al contacte amb la gent i formen part de l’atractiu de la zona.

La ciutat de Nara compta amb nombrosos temples i santuaris, alguns d’ells declarats Patrimoni de la Humanitat. El més conegut és segurament el temple budista Tôdai-ji, molt famós per acollir a l’interior el Gran Buda (Daibutsu). Aquest Buda és una de les figures de bronze més grans que existeixen, i la sala on està allotjat és l’edifici de fusta més gran del món. (Recordem que la segona estructura de fusta més gran del món és un altre edifici japonès, la torre central del Castell de Himeji).

Per acabar us deixem aquest link (en anglès) per si us voleu informar més detalladament dels diferents actes que es duran a terme i de totes les zones de la ciutat implicades en la celebració de l’aniversari.

Per molts anys, Nara!

2 respostes a “Nara està d’aniversari”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *