Categories
Agenda Cultura japonesa

‘Kodo’ de gira amb els tambors japonesos

kodo01Kodo pot tenir dos significats en japonès: “batec del cor” i “fills del tambor”, prengui el significat que prengui, els membres del grup de percussionistes de Taiko (tambors japonesos) s’hi senten completament identificats amb el nom.
Cal tenir en compte que durant l’any, els membres de Kodo utilitzen una tercera part en fer gires per Japó, un altre terç per acostar la percussió tradicional japonesa a la resta del món i, el darrer terç de l’any, es confinen a l’Illa de Sado per preparar nous espectacles.
.
El taiko és un tambor japonès d’1,3 metres de diàmetre i també és el nom amb el qual es coneixen a Occident els diferents tipus de tambors tradicionals del Japó, que han tingut un lloc important en la cultura i la religió del país.
Kodo, en japonès, transmet dos significats: en primer lloc, “batec del cor”, la font primigènia de tot ritme. Es diu que el so del gran taiko s´assembla al batec del cor d´una mare tal com es percep al ventre,i no és un mite que els nadons s´adormen sovint l´amanyac de les seves sonores vibracions. En segon lloc, llegida d´una manera diferent, la paraula pot significar “fills del tambor”, una definició molt adequada a l´esperit del projecte.
Kodo és un grup professional de percussionistes de Taiko format l’any 1981 per Den Tagayasu, desprès de que aquest abandonés un altre grup de percussió anomenat Ondekoza, format l’any 1971 per Eitetsu Hayashi. Aquell mateix any 1981 ja van debutar al Berlin Symphony Hall.
.
kodo02L’any 1997 van crear la Kodo Cultural Foundation, i 3 anys més tard la Kodo Arts Sphere America. Totes dues entitats, sense ànim de lucre, es dediquen a portar l’espectacle de Kodo arreu del món i, a més a més, fan gires a nivell mundial exportant els seus coneixements en forma de tallers temàtics on ensenyen l’art i el significat del taiko.
L’esdeveniment més important que organitza el grup a través de les seves fundacions és l’”Earth celebration”, una trobada de caire anual a l’illa de Sodo en forma de festival internacional d’arts.
En el seu “poblat” (kodo village), situat a Ogi, al sud de l’illa de Sado, els components del grup s’hi tanquen 4 mesos a l’any per assajar i crear nous espectacles.  Allí tots els percussionistes viuen en comunitat i segueixen durs entrenaments, com ara curses de llarga distància (10 km) dues vegades al dia.
L’utilització del fundoshi (tapall tradicional japonès) és un altre dels trets característics d’aquest grup de taiko, ja que forma part exclusiva de la seva vestimenta en escena. S’han buscats moltes raons del perquè de l’ús del fundoshi: que si aquest element permet concentrar millor la força dels percussionistes, que si és un símbol de l’exclusivitat masculina dins del taiko tradicional, etc… amb tot, el seu veritable motiu tant sols el coneix el seu fundador, Den Tagayasu, que el va imposar com a uniforme oficial del grup.
kodo03Tant per la preparació física com per la vestimenta que recorda als lluitadors de sumo i la força necessària per manejar els enormes bachi (bastons), el Herald Tribune va declarar que “les “performances” del grup Kodo són tan atlètiques com musicals”.
Actualment, Kodo està format per 48 membres, 24 percussionistes (entre ells 7 dones) amb una edat compresa entre 21 i 58 anys i 24 membres del personal logístic. Si hi afegim els aprenents i músics que col·laboren esporàdicament amb el grup,els nombre de components de la família Kodo ascendeix a uns 70 membres.
kodo04Els aprenents que aspiren a formar part de Kodo algun dia (tant percussionistes com personal logístic) han de passar dos anys convivint en comunitat en el que va ser, antigament, una escola abandonada. Passats els dos anys, si són escollits per continuar endavant, han de passar un any més entrenant-se i practicant en el “Kodo Village” perquè, un cop passat aquest any, siguin escollits per formar part de Kodo.
Si bé és cert que abans, tots els components de Kodo vivien al “poblat” com una sola unitat, a dia d’avui tant sols hi conviuen els membres més joves. La resta s’allotgen en comunitats veïnes al “Kodo Village”.
Aquest estiu de 2014, el grup Kodo portarà el seu espectacle “Dadan” a Catalunya, Espanya i França.
Des del debut del grup el 1981, Kodo han ofert més de 3.700 actuacions en els cinc continents.L’espectacle Dadan, que significa homes tocant els tambors, i que posa a prova els límits físics i tècnics dels seus intèrprets.
Del web oficial del grup podem obtenir les següents dates de la gira:
  • Dimecres 9 de juliol de 2014 – Teatro Campoamor – Oviedo
  • Divendres 11 de juliol de 2014 – Palau de Congressos de Castelló – Castelló de la Plana
  • Dimarts 15 de juliol de 2014 – Teatro Circo Price – MadridDilluns 21 de juliol de 2014 – Grand Théâtre de Lyon – Lyon
  • Dimarts 22 de juliol de 2014 – Grand Théâtre de Lyon – Lyon

.

Informació per l’article cedit per Japanium

KODO ‘Dadan’

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *