Categories
Cultura japonesa

Shogi (II)

shogi21 Segona part del escacs japonesos en la col·laboració amb Japanium, gràcies!

Un cop après com es mou cada una de les peces del joc i les noves propietats que elles adquireixen al ser promocionades, caldrà començar la partida.

Cal dir que l’objectiu de la partida no és altre que capturar el rei del contrincant evitant, això si, que el contrincant capturi el teu rei.

.

Hi ha diverses obertures i defenses a estudiar, totes ben documentades en els diferents manuals de shogi que podem trobar a les llibreries o per internet. Però totes les tàctiques coincideixen en protegir bé al rei.

Si una cosa té el shogi que el diferencia dels altres jocs derivats del chaturanga és la seva gran semblança amb les batalles reals: la protecció del rei és comuna a tot aquest tipus de jocs, tancant-lo entre peces més o menys poderoses formant un mur de defensa, com si d’un castell es tractés. La promoció de les peces és semblant a la dels soldats d’un exèrcit que han realitzat una gesta exemplar en la batalla i que per premiar-los, se li augmenta el rang dins de l’exèrcit. Quina millor gesta hi ha en el shogi que creuar tot el camp de batalla sense ser abatut per l’enemic?

shogi23Una última semblança amb la realitat és la captura de les peces. A diferència d’altres jocs on no es fan presoners, ja que les peces es maten entre elles i, un cop eliminades, desapareixen del terreny de joc, en el shogi, les peces es capturen. Això és perquè l’exèrcit dóna la possibilitat als presoners d’unir-se a les seves files i lluitar per la seva causa, com si de mercenaris es tractessin. Així, el jugador de shogi, pot usar les peces capturades al rival per al seu propi benefici.

Per a la reincorporació d’una peça capturada al tauler de joc cal seguir tres normes bàsiques:

La primera diu que una peça no pot col·locar-se en una casella des de la qual no tingui possibilitat de realitzar moviments legals. Per exemple, un carro d’encens no es pot posar a l’última fila, ja que no tindrà moviments per realitzar.

Una segona regla és que no es pot col·locar un soldat de a peu en la mateixa columna on ja tenim un altre soldat del mateix exèrcit.

shogi22I per acabar, no es pot col·locar un soldat davant del rei del contrincant i realitzar un escac i mat directe.

La introducció d’una peça capturada al tauler és equivalent a un moviment per part del jugador que realitza dita introducció.

La captura de peces es realitza quan podem moure una peça del nostre exèrcit sobre la casella ocupada per una peça de l’exèrcit rival. I a la inversa, hem de vigilar de posar les nostres peces a l’abast del nostre contrincant, o en el cas de que això no sigui possible, defensar la peça amenaçada amb altres peces que puguin fer algun tipus de moviment per ocupar la seva plaça. Ja que en cas de que ens la capturin, nosaltres podrem capturar la peça que el nostre contrincant ha utilitzat per atacar-nos. Això ens pot dur a múltiples jugades de captura de peces, tenint sempre en compte, que de la mateixa forma que nosaltres podem utilitzar les peces capturades a favor nostre, el rival també ho pot fer.

Com ja he dit, la partida finalitza quan es captura el rei rival, o bé, ens hem deixat capturar el nostre. A diferència d’altres jocs, en el shogi és molt complicat l’empat, “taules”, degut a la reutilització de les peces. De totes maneres, hi ha un parell de casos en els que es pot considerar l’empat:

shogi24Quan es realitza quatre vegades seguides el mateix moviment, exceptuant si en aquests moviments es fa escac directe al rei. En aquest cas, el jugador que ha fet escac al rei contrari repetint quatre vegades el mateix moviment és el que perd la partida.

Quan els dos reis han entrat dins de les seves respectives zones de promoció i no hi ha manera de que puguin ser capturats. Quan passa això els dos jugadors s’han de posar d’acord per comptar les peces: el rei no té cap valor, el carro volador i el corredor en angle compten 5 punts cada un, la resta de peces 1 punt. Si tots dos jugadors sumen 24 punts o més cada un la partida queda en taules, si no, el que no arribi a 24 punts perd la partida.

Per suposat un jugador pot refusar comptar les peces si no ha aconseguit la puntuació mínima i encara té possibilitat de fer canviar el rumb de la partida o del recompte de peces a favor seu.

Com en tot joc d’estratègia d’aquest tipus, es realitzen anotacions al llarg de la partida, per a que, un cop acabada aquesta, els jugadors i observadors, puguin reconstruir-la i estudiar-la. En la zona occidental s’utilitza, per identificar cada peça, la inicial del seu nom en anglès. Així tenim: P (Pawn) per al soldat de a peu, L (Lance) per al carro d’encens, N (Knight) per al cavall de Cassia, S (Silver) per al general de plata, G (Gold) per al general daurat, B (Bishop) per al corredor en angle, R (Rook) per al carro volador i K (King) per al Rei General. En els apunts, quan una peça està promocionada, se li afegeix el símbol + al davant de la inicial.

shogi20Ja tenim els dos primers símbols per a l’anotació d’una jugada. Immediatament després cal indicar quin tipus de jugada és. Per això utilitzarem diferents símbols per indicar les diferents modalitats de jugada: (-) per una jugada simple, sense conseqüències, (x) per a una captura o (*) per a una inserció.

La quarta dada que escriurem en l’apunt de jugada és la casella on finalitza el moviment de la peça que s’ha mogut. La casella queda indicada, primer, per una xifra que correspon a la columna i, segon, per una lletra en minúscula que correspondrà a la fila.
En la fotografia adjunta podeu observar l’enumeració de les diferents files i columnes.

Un últim símbol que s’anotarà és que si la peça moguda es troba en zona de promoció, anotarem un (+) si es decideix fer-la promocionar, o bé, (=) si es declina la promoció.

Un exemple de jugada seria: Nx7c=. Aquí sabem que un cavall de Cassia s’ha desplaçat a la casella 7c capturant una peça i que el jugador ha refusat promocionar-lo.

 

shogi25Per a la tercera entrada d’aquesta sèrie dedicada al shogi, us indicaré algunes obertures i defenses conegudes. Mentrestant, us deixo l’enllaç d’una pàgina web internacional que és punt de trobada de jugadors de shogi d’arreu del món, tant professionals com amateurs.

Vull agrair la col·laboració del club de Shogi BCN per aclarir-me els dubtes que he tingut durant la redacció d’aquestes dues entrades i per mostrar-me aquest joc tan interessant.

Article original i cedit per Japanium

Per Godai

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *