Categories
Cultura japonesa

Shogi (I)

shogi 2Primer article de col·laboració amb Japanium, bloc d’un tarragoní que també divulga la cultura japonesa en català. Gràcies per compartir l’article i esperem que us agradi!

Shogi vol dir literalment “joc de taula del general”: (Sho) “general” i (gi) “joc de taula” i deriva del chaturanga, originari de l’Índia i que ja es jugava al segle VI. També deriven del chaturanga els escacs i altres jocs d’estratègia per a dos jugadors i que es juguen amb taulers.

.

La versió actual del shogi, amb la possibilitat de retornar les peces capturades al tauler, ja es jugava al segle XVI, mentre que a l’any 1210 ja es té constància d’un document que explica les normes per jugar sense el retorn de les peces capturades.

El joc és per a dos jugadors, sente (“mà anterior”, negre) i gote (“mà posterior”, blanc). El tauler conté 81 caselles rectangulars, en un format de 9 x 9. És molt estrany trobar caselles quadrades com en els escacs, així, el tauler de joc pren una forma lleugerament allargada, essent l’eix format per la línea que uneix els dos jugadors enfrontats el més llarg.

 

shogi 1Cada jugador disposa, al començament de la partida, d’un joc de 20 peces, que es disposaran en les tres rengleres més properes a cada jugador. La posició inicial de les peces és sempre la mateixa (més endavant la descriuré), i les peces d’un i altre jugador no es diferencien en res, ni en color ni en cap marca, tant sol per la seva posició. Les peces tenen forma de punta de fletxa, per tant, se sap a quin jugador pertanyen per la direcció en que apunta la peça.

 

L’única diferència que es pot trobar entre les peces d’un mateix jugador, és a dir que és igual per a tots dos jugadors de la partida, és que el tamany i el gruix de les peces pot variar depenent del seu pes (valor) en el joc.

 

De peces, n’existeixen de 8 tipus diferents, les nombraré per ordre d’importància, de major a menor: 1 rei, 1 torre, 1 alfil, 2 generals d’or, 2 generals de plata, 2 cavallers, 2 llancers i 9 peons que, tot plegat, formen les 20 peces inicials del joc. Els noms no són les traduccions exactes, sinó que s’ha fet un paral·lelisme amb les peces dels escacs.

 

shogi 3
Cada peça té un tamany i amplada diferents segons el seu valor

Cada peça té una mida i amplada diferents segons el seu valor.

Cada peça està marcada pel seu nom en kanji, normalment en tinta negra sobre fons blanc o de fusta. Al revers de cada una de les peces, excepte el rei i el general d’or, hi ha un altre nom escrit en kanji, de vegades en tinta vermella. Quan aquesta cara de la peça està visible durant la partida és perquè la fitxa en qüestió ha estat promocionada.

 

Una peça pot promocionar quan arriba al terreny del jugador contrari, és a dir, a una de les tres línies més allunyades de nosaltres. La promoció d’una peça és voluntària, ja que al promocionar-se adquireixen propietats diferents, i, de vegades, per la tàctica que està emprant el jugador, no interessa.

 

Per als jugadors iniciàtics, existeixen jocs de fitxes en les que en lloc del kanji hi ha un dibuix de la seva peça homòloga dels escacs, també podem trobar un petit diagrama dels moviments que poden fer aquestes peces. Amb tot, això sols es permet als principiants, ja que l’occidentalització de les peces es molt impopular entre els jugadors de shogi.

 

Les diferents peces que podem trobar en el tauler de joc i els seus moviments són els següents (en la fotografia queden diferenciades per la lletra corresponent):

 

 

shogi 6
Llegenda per identidicar cada peça

P – Fuhyô (soldat de a peu) És la peça més nombrosa de totes, n’hi ha 9 des d’un principi i ocupen tota la primera línea de “l’exèrcit”. El seu moviment és sempre una casella endavant. A l’hora de matar una peça rival és igual, sempre en línea recta endavant. El seu estat promocionat (P+) anomenat “Tokin” (que ha arribat a or) adquireix els mateixos moviments que un general daurat.

 

L – Kyôsha (carro d’encens) N’hi ha dos per “exèrcit” i es col·loquen en els dos extrems, a tercera fila (la més propera del jugador). El seu moviment és sempre endavant, com el del soldat, però pot avançar tantes caselles com vulgui, sense depassar cap altra peça que li barri el camí. En el seu estat promocionat (L+) “Narikyô” (encens promocionat), adquireix les característiques d’un general daurat.

 

N – Keima (cavall de Cassia) També n’hi ha dos per a cada jugador, es col·loquen al costat dels Kyôsha. El seu moviment és sempre endavant, una casella en vertical i una altra en diagonal, tant és si cap a la dreta o cap a l’esquerra. El seu estat promocionat (N+) “Narikei” (Cassia promocionat) pren les característiques d’un general daurat.

 

S – Ginshô (general de plata) També n’existeixen dos per “exèrcit” i es col·loquen al costat dels Keima. Té cinc moviments d’una sola casella: tres endavant, en vertical i obliquament (dreta i esquerra) i dos enrera obliquament (dreta i esquerra). El seu estat promocionat (S+) el converteix en general daurat.

 

G – Kinshô (general daurat) N’hi ha dos per “exèrcit” i es col·loquen al costat dels Ginshô i flanquejant el rei. Té sis moviments d’una sola casella: tres endavant, en vertical i oblics (dreta i esquerra), dos de laterals (dreta i esquerra) i un cap enrere en vertical. Aquesta peça no promociona.

 

Posició inicial de les peces.

shogi 7
Posició inicial de les peces

B – Kakugyô (corredor en angle) Tant sols n’hi ha un per “exèrcit”, i es col·loca en segona línea en la segona casella començant per l’esquerra. Es pot moure en les quatre diagonals tantes caselles com es vulgui, sempre que no es rebassi una altra peça. El seu estat promocionat (B+) “Ryûma” (cavall drac) conserva els mateixos moviments i, a més a més, pot moure’s una sola casella en les quatre direccions restants (endavant, endarrere, dreta i esquerra).

 

R – Hisha (carro volador) Una peça per “exèrcit”, i es col·loca en segona línea a la segona casella començant per la dreta. Es pot moure tantes caselles com vulgui, sempre i quan no rebassi una altra peça, en les quatre direccions següents: endavant, enrere, dreta i esquerra. La seva forma promocionada (R+) “Ryûô” (rey drac), conserva els moviments i, a més a més, es pot moure una casella en la resta de direccions, les quatre diagonals.

 

K – Ôshô (Rei general) La peça principal del joc, ja que si és capturada, el jugador perd la partida. Es col·loca en el centre de la tercera fila, entre els dos generals daurats. Els seus moviments són d’una sola casella en les vuit direccions possibles.

 

shogi 4Així doncs, vistes les diferents peces que conformen cada un dels “exèrcits”, podem resumir, que la seva col·locació, tal com es mostra la fotografia que acompanya: En primera fila de combat els nou “soldats de a peu     ”. A segona fila tenim el “corredor en angle” i el “carro volador”. I per acabar, a tercera fila, seguint l’ordre d’extrem fins al centre, per ambdós costats: “Carro d’encens”, “cavall de Cassia”, “General platejat”, “General daurat” i el “Rei general” al mig de tot.

 

A la pròxima entrada explicaré com es desenvolupa una partida de shogi, i les normes bàsiques. Però per a qui vulgui anar provant, hi ha un joc flash senzillet que permet anar familiaritzant-se amb les diferents peces i moviments.

Article original i cedit per Japanium

Per Godai

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *