Categories
Agenda Cultura japonesa

Taller: “Poesia d’aigua, tinta i sorra”

Taller creatiu en dues sessions organitzat per Casa Àsia i Fundació Tàpies que proposa una aproximació a l’esperit zen a partir de l’experimentació amb expressions artístiques de la cultura japonesa.

po_ti_aig_sorra

Objectius
  • Acostament a l’art d’Antoni Tàpies i l’art zen
  • Construir a partir de sentir l’art zen amb els material naturals
Continguts

Aquesta activitat consisteix en dues fases:

La primera fase tindrà lloc a Casa Àsia i consisteix en dues parts. En la primera es pretén desenvolupar la capacitat imaginativa i artística de les persones participants a través de la relació amb el món de les poesies japoneses: haiku i waka. Aprendrem a compondre poesia amb poques paraules, mitjançant el descobriment de la poètica del so i de la forma de les paraules ide les lletres. Veurem com es crea una obra artística de pocs elements, en aquest cas paraules, tot col·locant-les en un lloc o un altre de la frase, desplaçant-les, repetint-les, etc. Aquesta part és molt important per poder passar a la següent, en què es practicarà sumi-e.

La segona fase que tindrà lloc a la Fundació Antoni Tàpies, es basarà en una experimentació plàstica que farà emergir el sentit poètic d’objectes i elements de la natura com ara pedres, sorra, branques, etc., en projectar-los sobre un fons buit. La proposta partirà d’una mirada que concep el buit, juntament amb la matèria o el ple, com a element de creació com es contempla en el pensament zen. Finalment, es durà a terme una visita a la col·lecció d’obres d’Antoni Tàpies de la Fundació, en la qual es podran copsar les concomitàncies entre aquesta filosofia i la manera de fer de l’artista.

Biografies dels ponents

Yoshihira Hioki (1972, Osaka, Japó) es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Actualment desenvolupa activitats creatives al voltant de la pintura i la cal·ligrafia japoneses, així com espectacles de narració i escenificació, tant de contes com de poesia (haiku i tanka), per tota Catalunya, Espanya i diversos països hispanoparlants. És membre de l’equip docent del Museu Etnològic de Barcelona i del programa d’educació intercultural de l’Escola de Bambú de Casa Àsia.

Mihoko Ono (1954, Tòquio, Japó) es va llicenciar en Belles Arts a la Universitat de Musashino, Tòquio. Després va perfeccionar els seus estudis de Belles Arts a Madrid. Ha realitzat diverses exposicions de pintura i ha exercit com a professora d’arts plàstiques al Japó. Des de fa més de set anys, combina el seu treball de creació personal amb la docència a l’Escola de Bambú de Casa Àsia, biblioteques, museus, centres cívics, i d’altres entitats per a la difusió de la cultura i les arts japoneses.

 

Dates i horaris
Primera sessió: Dissabte, 26 d’octubre de 2013. De 10.45 h a 14.00 h

Segona sessió: Diumenge, 27 d’octubre de 2013. De 10.45 h a 14.00 h

Lloc
Fundació Antoni Tàpies
c/ Aragó, 255
Barcelona
Entrada

50 euros.
Cal fer reserva prèvia al 93 207 58 62 o amb un correu electrònic a [email protected].
Inscripcions fins a l’11 d’octubre de 2013.
No cal tenir una formació artística prèvia per participar en l’activitat.

Més informació al web de Casa Àsia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *