Categories
Història

La Guerra de Corea

bandera-coreaAprofitant l’efemèride de la fi de la guerra de Corea, un 27 de Juliol de fa 60 anys, anem a fer una breu explicació, amb certes llicències, del conflicte.

 

Antecedents

El 1910 Japó ocupa la península de Corea en el seu afany d’expansió colonialista. S’acaben el període Joseon i la família reial coreana. El 1945 Japó és derrotat per les forces aliades, amb les  bombes d’ Hiroshima i Nagasaki.

Japó que ocupava Corea  s’ha hagut de rendir. Ara bé si no hi ha japonesos a Corea, qui hi ha? La resposta la trobem en les dues grans potències del moment i que ja havien sortit triomfadors de la guerra a Europa: els russos i els americans que malgrat no ser enemics tampoc eren amics.

Un dia després de la bomba atòmica d’Hiroshima els russos van començar  entrar a Manxuria i Corea, no obstant l’evident rendició del Japó van inutilitzar l’avanç soviètic. L’11 d’agost els Estats Units van delimitar una frontera artificial a Corea, el paral·lel 38º N, que va ser acceptat pels russos. Així Seul quedava en domini Americà i la part del Nord sota el Rus.

La idea inicial era conduir el camí cap a la autodeterminació del país però la situació de divisió va accentuar la divisió ja existent al país. Al nord els comunistes es van fer forts sota el suport rus i amb el dirigent Kim Il-sung al capdavant i al sud passà el mateix amb els capitalistes, amb Syngman Rhee.

Vaja que la presència de les dues potències va distorsionar tota possibilitat d’una entesa i d’un moviment unitari en tot el país.

La guerra

El 25 de juny de 1950 tropes del Nord van iniciar una ofensiva, ocupant Seul en només 3 dies. Estats Units es va decidir a intervenir  militarmen ja que considerava l’actuació com un moviment estratègic dels russos per expandir el comunisme; la guerra freda ja havia començat. A finals de juny del mateix any les nacions unides van enviar un exèrcit per combatre a territori coreà, amb el general Mc Artur com a comandant suprem.

I us preguntareu… no hi havia la URSS (Rússia) dins les nacions unides? Doncs el dia que es va aprovar la intervenció militar el seu representant estava absent, en protesta perquè la ONU no acceptava l’entrada de la Xina comunista a l’ organització ( i si reconeixia Taiwan).

Si féssim un esquema de les fases de la guerra a grosso modo seria el següent:

Esquema guerra
Vermell: forces del Nord – Verd: Forces del Sud- Blau: Paral·lel 38ºN

Primer comença l’atac del Nord cap al Sud. Amb la intervenció de la força aliada al setembre es recupera Seul i Estats units aprofita per atacar el nord i conquereixen Pyongyang i van cada cop més al nord. A finals d’octubre, Xina, que es veu amenaçada, intervé enviant un exercit de 180.000 voluntaris que posteriorment serien més. L’ irrupció de Xina fa que el desembre 1950 el front es situï als voltants del paral·lel 38ºN.

DSCF0604

 

 

Recordem que la Xina no té representació a la ONU i com a tal no pot fer contactes diplomàtics. També s’ha de comentar que el front es va mantenir dins de Corea perquè cap de les parts implicades desitjava un conflicte a gran escala.

El 1951 es va destituir el general Mc Artur davant la seva actitud bel·ligerant in extremis, que amenaçava d’atacar a Xina.

El Juliol del 1951 comencen les negociacions per l’armistici, mentre que el front es manté estable. Perquè van durar tant? Perquè no es posaven d’acord en els temes a negociar, un dels més problemàtics era l’intercanvi de presoners. Finalment i en certa manera gràcies a la mort del líder Rus Stalin, les parts van cedir,  i va ser possible l’armistici (que no és un acord de pau), firmat el 27 de Julilol de 1953 a Panmunjom.

DSCF0563
Panmunjom. Barracons on es firmà l’armistici.

Les conseqüències

Sens dubte una de les conseqüències més dures en una guerra sempre és l’elevat nombre de morts. Sense distingir de si eren del nord o del sud, parlem d’ aproximadament dos milions vuit-centes mil persones. Famílies senceres van quedar truncades i encara avui no s’han reunit.

A més Corea va quedar dividida per una frontera altament militaritzada, de quatre quilòmetres d’amplada ( dos per cada banda) vigilada i minada.

El destí d’un país es va veure partit en dos camins diferents, el Nord es crearia un estat comunista tancat i el sud creixeria econòmicament, sota la tutela dels Estats Units.

DSCF0609

Paper del Japó

Breument comentarem que, encara que sembli poc ètic, la guerra de Corea va resultar beneficiosa per Japó, que va haver de cobrir multitud de demandes de diferents tipus per aportar subministraments als exèrcits. Aquest punt és un dels estimulants de l’inici de la recuperació econòmica japonesa.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *