Categories
Nits de Cinema Oriental Vic Reportatges

Crònica de les Nits de Cinema Oriental

mascota-cinema-oriental-2013-01Un any més el cinema oriental, i per extensió la cultura i gastronomia asiàtica, ha estat d’actualitat a la ciutat de Vic. Des de Japanzone hem assistit a un bon grapat de les sessions i activitats que s’oferien. A continuació us oferim el nostre punt de vista del que ha donat de si aquest festival.

 

Aquest any hem vist unes nits amb una estructura de festival amb totes les de la llei, la graella cinematogràfica estava ben distribuïda i sense solapament de les sessions, que en general han tingut força públic, exceptuant potser les de primera hora de la tarda, que l’horari no acompanyava.

La inauguració va comptar amb la presència de Quim Crusellas, director de les Nits present a totes les sessions, Javier Ching-shan Hou, representant de l’oficina de Taiwan a Espanya i Josep Maria d’Abadal, alcalde de la ciutat de Vic, que van efectuar el discurs de benvinguda i amb el desig de tenir molts anys més de festival.

P1070525

 Taiwan ha estat “el país convidat” i, a través de 14 pel·lícules hem pogut conèixer una mica més aquest país i la cultura, la gastronomia i fins i tot la geografia han estat aspectes que s’han vist reflexats en les temàtiques dels films.

Un festival carregat de films asiàtics, que es distingeixen del cinema que estem acostumats a veure pel seu ritme calmat i la importància que es dóna a detalls que a priori no hi pararíem atenció, com podria ser el menjar de Joyful Reunion o la voluntat d’uns avis octogenaris de Go Grandriders, a complir el somni de donar la volta en moto per l’illa de Taiwan. Sens dubte un cinema amb personalitat pròpia i que demana d’obrir la ment per experimentar noves sensacions i maneres diferents de veure la vida i entendre el cinema.

El punt clàssic de les nits han estat els sopars a la bassa i les projeccions a la fresca, que és l’origen identitari del festival, ja que un dels objectius és ser una proposta per divertir i entretenir a les caloroses nits d’estiu i acostar Àsia a tot tipus de públic. Així doncs els sopars,malgrat la pluja fés acte de presència en alguns moments, es van poder realitzar amb normalitat i (excepte Lost in Thailand i Wu Dang, es van fer a interior).

Nits 2013 bassa-sopar

L’accent bizarre li van posar la nit “F” de Fantàstic amb films de Filipines, que va comptar amb la presència d’un corresponsal d’una televisió filipina; i dissabte la nit golfa amb les aclamades japoneses de Rape Zombi 2 i 3.

Japó i l’animació van tenir un gran protagonisme a les sessions matinals de l’ ETC que es van omplir de públic familiar i procedent de diferents casals d’estiu. Wolf Children, que va comptar amb la presentació de Japanzone i de Ichi go, va sorprendre a més d’un adult per una gran qualitat tècnica i un argument tendre que convidava a la reflexió. Alguns dels curts d’animació van resultar profunds i van complir amb la finalitat d’entretenir. Malgrat no ser d’animació Ultraman Saga va tenir espectadors fans de la sèrie que van divertir-se amb el film.

Nits 2013 etc

 

 

A la biblioteca Triadú de Vic encara es pot visitar, fins el 30 de Juliol, una interessant exposició de les imatges que han il·lustrat les nits en aquests últims anys. També va ser l’espai que va acollir la lectura/dibuix en temps real de la llegenda del llac del sol i la lluna amb en Subi, l’Anna, en Xevi i la Montse, il·lustradors reconeguts de la comarca.

P1070512

El concert de dijous amb en Guillem Roma & Camping Band va tenir la peculiaritat de fer-se en un espai – la Jazz Cava- on hi havia espectadors no habituals a les nits, va oferir un concert molt correcte i interessant combinant peces inspirades en Àsia, com la melodia de El Castell Ambulant de Ghibli, o temes propis del seu disc.

P1070550

La cerimònia de clausura va permetre que en Quim com a director donés les felicitats a tot l’equip que fa realitat aquest festival.

P1070600

Afro Tanaka, és la pel·lícula guanyadora del Gat de la Sort, el premi del festival atorgat per votació popular, seguida per la índia Eega i completava el podi The Rocket.

afrotanaka2

Des de Japanzone en fem una valoració positiva i esperem que per molts anys aquest festival gaudeixi de bona salut.

 

Cartells 2013

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *