Categories
Notícies

El Partit Demòcrata Liberal torna al poder al Japó

Shinzô Abe

El passat 16 de desembre hi va haver eleccions al Japó. El Partit Demòcrata Liberal, encapçalat per Shinzô Abe, va resultar el guanyador per una gran diferència. Així doncs, aquest partit conservador que ha governat al Japó durant gairebé tots els anys des del final de la Segona Guerra Mundial, torna un cop més al capdavant del govern nipó.

.

.

.

.

 

Yoshihiko Noda i el Partit Demòcrata (PD)

El fins ara Primer Ministre japonès, membre del Partit Demòcrata, governava des del 2 de setembre del 2011. Substituïa a Naoto Kan, que governava des del 8 de juny del 2010 i que va dimitir per les queixes per la seva mala gestió del desastre del terratrèmol i tsunami de l’11 de març d’aquell any. Naoto Kan, al seu torn, substituïa a Yukio Hatoya, que governava des del 16 de setembre del 2009 i que havia dimitit per no haver pogut complir una promesa electoral. Excepte durant aquest breu període de temps, des de l’època Hatoyama fins a Noda, el Japó de postguerra sempre havia estat governat pel Partit Demòcrata Liberal. Sembla però que el PD no ha sabut complir les espectatives del poble, tot i que també cal destacar que s’han hagut d’enfrontar a la greu crisi de l’11 de març i a nombroses desavinences internes en el sí del partit, que han contribuït a mermar-ne la popularitat.

Després del mal resultat de les eleccions, Noda ha comunicat que dimiteix com a líder del PD.

 

Shinzô Abe i el Partit Demòcrata Liberal (PLD)

Convertir-se en el Primer Ministre del Japó no és una novetat per Shinzô Abe, ja que havia ocupat el càrrec entre setembre de 2006 i setembre del 2007, quan va dimitir i fou reemplaçat per Yasuo Fukuda. Shinzô Abe va ser el primer ministre més jove que ocupava aquest càrrec del del final de la Segona Guerra Mundial, i el primer nascut després de la guerra. Degut al resultat obtingut en aquestes eleccions, és molt possible que ho tingui fàcil per aplicar les polítiques que ha promès durant la campanya. Ha manifestat que els seus principals objectius són la recuperació econòmica del país i parar els peus a la Xina amb la disputa de les Illes Senkaku.

Sinzô Abe i el seu partit hauran de tornar a demostrar al poble japonès que mereixen la seva confiança, ja que si els seus resultats no són satisfactoris, els poden tornar a castigar a les urnes com els va passar l’any 2009, quan per primer cop des de la postguerra van perdre el govern del país a mans de l’altre gran partit majoritari, el PD.  S’espera que Shinzô Abe sigui investit Primer Ministre el proper 26 de desdembre.

 

Articles relacionats:

12/set/2011
Dimiteix el Ministre d’Economia japonés

31/ago/2011
Yoshihiko Noda, nou Primer Ministre japonès

28/ago/2011
Naoto Kan dimiteix

8/jun/2011
1r Aniversari de Naoto Kan com a Primer Ministre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *