Categories
Agenda

Formació a la UOC estiu 2012

Si voleu aprofitar el juliol per cursar alguna assignatura relacionada amb el Japó a la Universitat Oberta de Catalunya, aquí teniu un recull de les que més us poden interessar.


Si pertanyeu a la comunitat UOC tindreu un 7% de descompte i si us matriculeu de més d’un curs, un 5% de descompte en el segon i successius. Els cursos comencen el 4 de juliol i tenen una càrrega lectiva de 25 hores.

.

Itadakimasu: alimentació i cultura al Japó.

Dates:  del 4 al 30 de juliol

Preu: 160 €

Descripció: Aquest curs se centrarà en la relació entre cultura i alimentació en la societat japonesa, fent un especial èmfasi en la relació que hi ha entre menjar, religió i estètica tradicional. Veurem que el menjar, a més de cobrir les necessitats bàsiques, ha estat un acte social, religiós i un símbol de poder. Constatarem la importància que tenen l’arròs i el te per als japonesos –per exemple, és clau per a entendre’n la cultura– i veurem com, des de la perspectiva tradicional japonesa, l’art és un estil de vida i l’estètica està integrada en tots els aspectes de la vida quotidiana, entre els quals el menjar.
En aquesta visió panoràmica destacarem els elements distintius i característics de la cultura alimentària japonesa i la relació que té amb altres cultures i farem una breu aproximació històrica partint de l’anàlisi de la situació tradicional fins a arribar a l’actualitat.

Més informació aquí.

.

Japan Pop: la cultura popular japonesa de masses. Manga, anime i més

Dates:  del 4 al 30 de juliol

Preu: 160 €

Descripció: Cada any es publiquen a Espanya més de 500 nous títols de manga, el còmic japonès. Alguns, com la popular Naruto, venen prop de 40.000 exemplars de cada volum. Un passeig per qualsevol gran llibreria serviria de prova del gran interès que el manga genera, sobretot, entre els joves. D’ocupar espais marginals, ara el còmic japonès ocupa prestatgeries i prestatgeries. En una època en què sovint es posa en dubte la salut del sector editorial, especialment el sector encarat als joves, el manga es presenta amb salut robusta. A la televisió, prop del 60% dels dibuixos animats prové del Japó.
L’anime va arribar a Europa als any setanta i, després d’una lenta assimilació, ha aconseguit superar de llarg, en presència i en seguiment, les produccions nord-americanes. Però el poder de l’animació japonesa va més enllà de la televisió. Alguns títols, com l’oscaritzada El viaje de Chihiro, han esdevingut gran èxits als cinemes.
Des de fa més d’una dècada, doncs, la cultura popular japonesa de masses ha estat entrant de manera silenciosa en el mercat de les indústries culturals a Espanya. Aquest interès creixent per la cultura visual japonesa no és, però, més que un exponent. A partir de l’entrada del manga i l’anime han anat arribant d’altres elements: el cinema, el menjar, la moda, la llengua.

Més informació aquí.

.

Cogito ergo East: Filosofia moderna i contemporània a la Xina i al Japó

Dates:  del 4 al 30 de juliol

Preu: 160 €

Descripció:

El curs vol aportar una visió històrica d’alguns aspectes determinants per a comprendre la modernitat i la contemporaneïtat filosòfica a la Xina i el Japó. Es repassen els fets que determinen la irrupció i la influència de la filosofia occidental a la Xina, el Japó i Corea. Al final del segle XIX, la filosofia occidental comença a cridar l’atenció dels intel·lectuals xinesos i japonesos. Al principi, els intel·lectuals asiàtics van considerar la filosofia com un tipus més de coneixement entre d’altres importats d’Occident.
Ben entrat el segle XX, però, quan la situació sociopolítica asiàtica era remoguda per l’enfrontament que tenia amb les potències occidentals i amb els processos de modernització, va ser el moment històric en què la mera importació de filosofia occidental va donar pas a una reivindicació de la filosofia per part dels intel·lectuals asiàtics i a una producció pròpiament original, no merament receptiva.

Més informació aquí.

.

Societat i cultura en la família japonesa.

Dates:  del 4 al 30 de juliol

Preu: 160 €

Descripció:

Durant gran part de la història del Japó, l’ie va ser la base de l’organització social japonesa. Les característiques bàsiques de l’ie es poden resumir afirmant que era un sistema patriarcal i jeràrquic, amb una divisió estricta dels rols de gènere. Aquesta organització familiar va tenir continuïtat fins al final de la Segona Guerra Mundial i va donar pas a una sèrie de canvis que han transformat la societat japonesa.
En aquest curs ens introduirem en el coneixement de la cultura japonesa a partir de l’estudi de la família i del paper de la dona en aquesta societat. Veurem com, en pocs anys, les dones japoneses han passat d’una posició marginal a una posició social dinàmica i central, com s’ha passat d’una unitat familiar jerarquitzada a una família nuclear moderna i com, a pesar del procés de modernització, s’han mantingut una sèrie de comportaments tradicionals.

Més informació aquí.

 

Introducció al cinema asiàtic

Dates:  del 4 al 30 de juliol

Preu: 160 €

Descripció: El curs vol aportar una visió panoràmica que serveixi d’introducció al conjunt de cinemes de l’Àsia oriental i permeti a l’estudiant contextualitzar-ne els principals corrents, gèneres i autors. El curs no representa un estudi exhaustiu dels cinemes xinès, japonès i coreà, sinó més aviat un tast inicial que permeti a l’estudiant endinsar-se en aquests mons cinematogràfics i, alhora, reflexionar sobre alguns dels trets principals que influeixen en la recepció intercultural d’aquest cinema a casa nostra.

Més informació aquí.

.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *