Categories
Autors Notícies

Dia Hayao Miyazaki

En el dia d’avui, 5 de gener, recordem l’aniversari d’un director d’animació que gairebé no necessita presentació. Estem parlant de Hayao Miyazaki, nascut a Tòquio el 5 de gener de 1941 i que avui fa 71 anys. Des de zonajaponesa.com, li desitgem Tanjoobi Omedetô, Moltes felicitats!

Sense voler-se jubilar i com a referent de Studio Ghibli, un dels estudis d’animació més importants de Japó, ha dirigit pel·lícules com El meu veí Totoro, La Princesa Mononoke o El viatge de Chihiro. El 2012 seguirà sent pal de paller de l’estudi amb la supervisió dels projectes oberta a Ghibli. Salut i Felicitats Miyazaki-sensei!

.

Amb l’excusa del dia, recomenem les seves obres editades al nostre país.

Hayao Miyazaki [1941; Tòquio] ens transporta a móns imaginaris carregats d’aventures extraordinàries i amb tot de valors morals al darrera, és com aquell nen que encara conserva la il·lusió del desconegut i amb plena capacitat de sorprendre’ns.

Després de treballar com a animador en sèries com “Panda ko panda” (1972) o “Conan, el nen del futur” (1978); el seu debut com a director arribà amb “Lupin III, el castell de Cagliostro” (1979) que va merèixer els elogis de Steven Spielberg el qual afirmà que “hi havia la millor seqüència de persecució de cotxes que havia vist mai, en films reals o d’animació”.

Seguidament el 1984 vingué Nausicaä de la Vall del Vent, l’adaptació del seu manga homònim i que va arrasar a les taquilles nipones en l’estrena als cinemes. L’any següent, el 1985 juntament amb el seu amic, Isao Takahata, va crear Studio Ghibli, un dels estudis d’animació més importants de Japó.

Coneguts i admirats són els seus treballs com a director a El castillo en el cielo (1986); “El meu veí Totoro” (1988), “Nicky, la aprendiz de Bruja (1989); “Porco Rosso” (1992); “La Princesa Mononoke” (1997); l’oscaritzada “El viatge de Chihiro” (2001), “El castillo ambulante” (2003) o “Ponyo” (2008).

El 2005, el mestre Hayao Miyazaki va ser homenatjat a la Mostra de cinema de Venècia on l’equip Japanzone vam poder assistir.

El seu darrer treball va ser supervisar el guió de la pel·lícula “Arrietty” (2011). El 2012 seguirà sent pal de paller de l’estudi amb la supervisió dels projectes oberta a Ghibli.

Salut i Felicitats Miyazaki-sensei!

.

Reportatges relacionats:

>> Propostes: Descobreix Ghibli 4.0

Aurum al Saló i Arrietty en DVD/BR

 

Il·lustració de Hayao Miyazaki per celebrar l’any del Drac (i text de Ghibli.jp) algú s’atreveix a fer la traducció ??
2012年1月 1日

スタジオジブリから、新年のごあいさつを申し上げます

120101b.jpg
Illustrated by H. Miyazaki

昨年は、映画「コクリコ坂から」をはじめ、数々のイベントなどを通してスタジオジブリを応援していただき、まことにありがとうございました。

2011年は、数々の困難や厄災に見舞われた一年でした。
新しい年は、希望と復興の年になることを期待しています。
スタジオでは、ただいま新しい作品の制作に取り掛かっています。
まだまだ、詳しいことは発表できないのですが、わたしたちのことを少しでも気にかけていただければ、嬉しく思います。

本年も、何卒よろしくお願い申し上げます。

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *