Categories
Entrevistes Reportatges Saló del Manga Hospitalet

Entrevista a Kazue Kato, mangaka de “Blue Exorcist”

Entrevista a la Kazue Kato una autora jove que venia al Saló per presentar el manga de Blue Exorcist, el manga publicat per Norma Editorial. A l’entrevista del dimarts 1 de novembre, podem conéixer els seus inicis manga, inspiracions per la història de Blue Exorcist, perquè s’autoretrata amb el dibuix d’un conillet o recomenacions que ens va fer de la cuina japonesa (i del que va tastar aquí! per exemple, crema catalana ;).

Kazue Kato és una mangaka, nascuda el 1980 a Tòquio, va guanyar en tan sols 19 anys la 59ª edició del prestigiós premi Tezuka amb l’obra Boku to Usagi (Jo i el conill), que es va publicar l’estiu de 1999 en una edició especial de la revista Shonen Jump.
Continua llegint!

 .

El 2009 es va publicar el primer capítol de Blue Exorcist (Ao no Exorcist, 青の祓魔師), la popularitat afavoreix que, a l’abril de 2011 s’emeti el primer capítol de l’adaptació anime. Es prepara una pel·lícula, un videojoc i… l’autora va venir convidada a l’octubre pel Saló del Manga 2011 en motiu de l’edició del manga per Norma Editorial.

ENTREVISTA Saló del Manga 2011 zonajaponesa.com

Japanzone: Sabem que vas debutar com a mangaka a l’edat de 19 anys. Com va començar aquest interès pel manga? Perquè vas decidir dedicar-s’hi?

Kazue Kato: Ja des de que anava a la guarderia m’agradava molt dibuixar i els meus pares m’animaven molt a fer-ho, em deien que ho feia molt bé. Potser em vaig equivocar però m’ho vaig creure i ja des de llavors volia ser il·lustradora de contes quan fós gran.

Ja una miqueta més endavant, a l’edat de vuit anys, per primera vegada va caure a les meves mans una revista manga i va ser aleshores quan vaig decidir que això era el que volia fer.

.

J: Quins van ser els manga de la teva infància?

KK: La primera revista de manga que vaig llegir quan era petita va ser una revista de shojo del que llegia bàsicament això, fins que als dotze anys a casa d’una amiga vaig descobrir el shonen manga gràcies a Yu Yu Hakusho. A partir d’aquest moment vaig començar a llegir la revista Shonen Jump, setmanalment, d’una manera regular.

“Fins als dotze anys el manga per mi era shojo”.

J: Actualment, quins altres manga o autors/es t’agraden?

KK: Actualment hi ha dues sèries que m’agraden molt, una és Futakoi de Hina Futaba i Mutsumi Sasaki i l’altre Shingeki no kyojin de Isayama Hajime, coneguda a l’estranger com a Attack on titan.

.

J: Per què dibuixar shonen i no shojo?

KK: Al principi sí que vaig començar dibuixant manga shojo però sentia que el meu dibuix no acabava d’encaixar en aquest món d’ulls grossos i brillants i on tot és molt mono (kawaii), per aquesta raó sempre acabava dibuixant fins que vig veure que el meu estil s’adequava més amb el manga shonen, hi encaixava molt millor.

“Va ser una evolució natural, els meus dibuixos no són prou monos com per dibuixar shojo manga”.

JAnem a parlar de Blue Exorcist; ens podries comentar una mica la sèrie (presentar per qui encara no la coneix)?

KK – La presentaria com una història en la qual m’hi he bolcat moltíssim, on hi he posat tot el que tenia, i a més a més, tinc la sensació d’haver creat una història fàcil de llegir, comprensible i que pot agradar a un públic molt ampli.

D’aquesta manera faria una invitació a qualsevol persona que faci una lectura a l’obra Blue Exorcist (7 toms publicats des del 2009, sèrie oberta).

J: Quin és el teu personatge preferit? Per què?

KK: Com que a aquí només han sortit els dos primers volums i no es pot parlar de nous personatges perquè la gent encara no els coneix, només puc dir que d’aquests dos toms el que més m’agrada és Rin Okumura perquè és un personatge que em va costar molt de crear, tot i que sembla un protagonista molt habitual.
Per tant, quan finalment ho aconsegueixes dius: “ostres, aquest és el resultat final, és el meu protagonista per la història.

J: Amb què o qui et vas inspirar per fer un personatge tan peculiar com Mephisto?

KK: Per realitzar Blue Exorcist vaig inspirar-me en la pel·lícula de El secreto de los hermanos Grimm de Terry Gilliam i tot va sortir una miqueta d’aquí.

En el cas concret de Mephisto havia llegit l’adaptació en japonès de la novel·la Faust de Goethe, i el personatge va sortir gairebé tal qual. En quan a la part estètica, vaig intentar crear un personatge tipus Tim Burton.

Kato va dir a la trobada amb els fans que “el més complicat del manga va ser planejar l’estructura i adaptar la història per la seva publicació mensual en capítols”.
Segons l’autora hi ha Blue Exorcist per 5 o 6 anys.

J: Per què les flames de Satàn són blaves?

KK: Quan normalment et parlen del tema del diable, l’infern i tot això, l’olor que associes és el del sofre i el color de la flama que aquest produeix quan el cremes és blava, a més, també recorda el color dels llumins quan els encens i la primera flama també és blava.

.

JTens alguna clau per poder concentrar-te a l’hora de dibuixar i crear la trama de la història?

KK – No és fàcil, i de fet em costa molt concentrar. Intento provar una mica de tot: descansar, parlar amb els assistents, escoltar música, etc. Però el que a mi em funciona de debò és enganxar-me a la cadira i dir: “d’aquí no surto fins que hagi fet el capítol”.

“Als que començen en el món del còmic aconsello que creguin en ells mateixos i perseverin dia a dia”

.

J Parlant de la visita a Barcelona, havies estat per Europa?

KK – Sí, quan estava a l’institut vaig fer una ruta artística per diferents països d’Europa, visitant museus i una mica d’història de l’art per Itàlia.

J Ara que ets a Barcelona, has tastat la nostra gastronomia?

KK – Durant aquest tres dies sí que he pogut tastar molta de la gastronomia d’aquí, com per exemple la crema catalana que em va agradar molt, sobretot la part torradeta del sucre cremat. Una altra nit vam anar a veure flamenc i al bar vam demanar un menú de tapes i vaig tastar moltes coses com les patates braves o les croquetes, però el que em va agradar més són els pebrots al piquillo.

J Podries recomenar-nos quelcom de la gastronomia japonesa?

KK – Al Japó sobretot a la tardor i a l’hivern es fan molts tipus de nabe, que són “cuinats” fets a a base de moltes verdures i carn. Un cop es mengen totes les verduretes agafem el brou i el posem en un bol amb arròs. Penso que, pel que hem menjat aquí en quan a plats amb arròs, això us podria agradar.

També el dia de l’entrevista, dimarts 1 de novembre, coneixent la seva predilecció pel menjar va provar els tradicionals panellets que li vam oferir des de Japanzone 🙂

.

J Com has viscut l’experiència del saló del manga?

KK – He vist moltíssima més gent de la que em pensava. M’han explicat que aquest és l’últim any que el Saló es fa a la Farga i em sembla absolutament normal perquè vaig observar que els dies de més afluència estàveu una mica al límit.
M’emociona veure que tants joves segueixen el moviment de la cultura pop japonesa.

.

JPer últim, perquè Kazue Kato es representa dibuixant-se com un conillet?

KK – Com abans he comentat, m’agrada dibuixar animalets i quan era petita ja escrivia cartes amb les amigues i des d’aleshores vaig començar a dibuixar una espècie de conillet com a signatura. Aquesta imatge és simplement una evolució d’això.

Des del seu debut, l’autora dibuixa un conillet com a signatura de si mateixa i sobretot en els comentaris adreçats als seus lectors.

 

J: Dōmo arigatō gozaimashita (ありがとうございました! ) Moltes gràcies a la Kazue Kato i a la Verònica Calafell per fer d’intèrpret del japonès.

KK i VC: Gràcies a vosaltres.

 .

Web oficial Blue Exorcist

NOVETATS

A partir del 9 de DESEMBRE,

Blue Exorcist 3 de Kazue Kato – 7 toms, oberta – 7,50€
Black Butler 3
de Yana Toboso – 12 toms, oberta – 7,50€

XBlade 9 de Tatsuhiko Ida (guió) i Satoshi Shiki (dibuix) – 12 toms – Trimestral – 8€
Soul Eater 10 d’ Atsushi Ohkubo – 20 toms, oberta – 7,50€
Dofus 11 de Tot, Ancestral Z, Mojojojo – 15 toms, oberta – 7,50€

Nodame Cantabile 23 de Tomoko Ninomiya – 25 toms – 7,50€
Air Gear 29 de Oh! Great – 32 toms, oberta – 7,50€
¡Ah, mi diosa! 39
de Kosuke Fujishima – 42 toms, oberta – 7,50€

Reedicions:
Blue Exorcist 1 2ª edició
Keroro 5 2ª edició

Norma Editorial

Reportatges relacionats:

Presentació Norma al Saló i novetats Novembre, sèries 2012: Sailor Moon, Pandora Hearts i Saint Young Men pel maig.

Novetats manga Saló Manga 2011 Blue Exorcist volum 1 i 2

La llengua japonesa (part 1)   (part 2)   Kanjis

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *