Categories
Notícies

Escàndols en el món del sumo

Temps enrera vam publicar dos extensos reportatges sobre el món del sumo (podeu refrescar la primera part i la segona), i us vam explicar que la vida d’un lluitador dedicat a aquest esport ha de seguir un estil de vida molt estricte i modèlic, degut a la relació que aquest esport té amb la religió shintoista. Desgraciadament, en els últims dies han sorgit nous casos d’escàndols que relacionen esportistes de sumo amb apostes il·legals i combats arranjats. Us expliquem què diu la premsa i quines conseqüències poden tenir aquests fets.

.

.

Sembla ser que la policia japonesa es va incautar l’any passat, durant una investigació relacionada també amb apostes il·legals en el món del beisbol, de diversos telèfons mòbils, alguns d’ells pertanyents a lluitadors de sumo. A través dels missatges dels telèfons han descobert que el frau també ha contaminat el món d’aquest esport ancestral. Sembla que en alguns missatges es parla de com s’ha de comportar el lluitador en el ring, o fins i tot de amb quin moviment ha d’atacar o deixar-se vèncer per l’oponent. Altres missatges parlen de quantitats de diners.

La policia sospita de diversos lluitadors, alguns pertanyents a l’elit de l’esport. Fins avui, almenys 2 lluitadors en actiu i un de retirat han admès haver participat en combats arranjats en tornejos d’alt nivell. Paral·lelament, l’Associació Nacional de Sumo ha obert una investigació a petició del Ministeri d’Educació, Cultura, Esports Ciència i Tecnologia.

No ha estat però l’únic cas que ha esquitxat la reputació d’aquest esport mil·lenari. A finals dels 90, dos lluitadors relacionats amb les drogues i la màfia van morir “casualment” el mateix dia. En els anys següents, es van donar diverses denúncies per possessió de droga en els gimnassos on s’entrenen els lluitadors. El febrer de l’any passat, el yokozuna (gran campió) Asashoryu es va haver de retirar d’aquest esport després d’apallissar i amenaçar un home en un bar. Per altra banda, el juny, va sortir a la llum una xarxa d’apostes irregulars que implicava més de 65 rikishi (lluitadors), cosa que va provocar que per primera vegada a la història la cadena de televisió NHK es negués a retransmetre el torneig de sumo de Nagoya, que se celebrava el juliol.

Tots aquests fets estan molestant el Primer Ministre Naoto Kan, que ha qualificat els arranjaments de combats de “traició greu”, i estan empenyent el Ministeri d’Educació, Cultura, Esports Ciència i Tecnologia (encarregat de supervisar l’Associació Nacional de Sumo), a què trenqui la relació d’afiliació que aquesta Associació té amb el Govern. De produir-se, seria un cop molt fort per aquesta entitat, ja que la condició d’afiliació li reporta grans beneficis fiscals. Actualment, l’associació està intentant atreure nous seguidors a aquest esport, amb estratègies com les que us vam comentar aquí en el seu dia. Tots aquests problemes no fan sinó complicar encara més els seus objectius.

6 respostes a “Escàndols en el món del sumo”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *