Categories
Cultura japonesa Història

Prehistòria (30.000 ac – 300 ac.)

Comencem la nostra història Japonesa, com podeu veure aquest és sens dubte és el període més llarg i antic de Japó i no en tenim molta informació. A grans trets hi ha dues grans divisions, el paleolític (30.000 ac – 11.000 ac ) i la cultura Jomon (11.000 ac -300 ac).

.

.

Japó, una illa deshabitada, és ocupada, no és molt clar com, per la gent que prové del continent o de les illes del sud. Les raons? com sempre, si la gent es mou, és per cercar condicions de vida millors, o per fugir de la pressió d’altres pobles.

Un apunt misteriós és l’origen dels Ainus. Sembla ser que aquests van ocupar tot el país i haurien arribat a ser els principals habitants, no obstant van ser desplaçats per posteriors migracions (d’ètnies mongoloides) i van anar quedant marginats. Actualment sols es troben a la illa del Nord, a Hokkaido. Per tal de seguir-los la pista i confirmar la seva empremta a l’illa són interessants alguns topònims que encara es conserven en la seva llengua, com el de “Fuji”.

Com vivien els Japonesos primitius? Devien ser caçadors, pescadors i recol·lectors, i no coneixien l’agricultura. A poc a poc es va anar desenvolupant la cultura Jomon. Aquests bàsicament seguien els costums inicials, no obstant desconeixien els metalls i utilitzaven instruments fets de pedres tallades, fustes i ossos.

Alguns desenvolupaments de la cultura Jomon són la doma d’animals, la construcció de poblats de cabanes semisoterrades, la utilització de l’arc  i la creació de ceràmica. S’ha de dir que es tractava d’una societat relativament complexa, cosa sorprenent, ja que no coneixien l’agricultura. Es suposa que hi havia un clima favorable i una gran abundància de recursos aquàtics i terrestres… amb unes condicions així, qui necessita de l’agricultura?

Rèplica d’una figura de ceràmica (Aomori)

Hem de fer una pausa per parlar de la ceràmica Jomon, que és la que dóna nom al període. Són associades a elements rituals i tenen unes formes molt fàcils de reconèixer, amb estructures semblants a cordes i de grans mides. La presència d’algunes figures d’estàtues femenines fa pensar que el paper de la dona en aquestes societats primitives era molt important.

A poc a poc aquesta cultura seria substituïda per una altra de més desenvolupada, la Yayoi, que veurem en el següent reportatge.

8 respostes a “Prehistòria (30.000 ac – 300 ac.)”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *