Categories
Anàlisis Cultura japonesa Reportatges

“Despedidas”

Daigo Kobayashi és un jove violoncel·lista que un dia es queda sense feina quan es dissol l’orquestra on treballa. Amb la seva dona decideixen traslladar-se de Tòquio a Yamagata, el poble natal d’ell, per viure a casa de la seva mare difunta.

Aquesta és la premissa inicial d’una pel·lícula emotiva i reconeguda a nivell internacional: una història que a través d’una cerimònia fúnebre mostra el respecte i herència del poble nipó.

Preparar el difunt per la seva partida

Daigo llegeix al diari una oferta de feina sobre “despedidas” (“departures” en anglès). A primera vista pensa que és una agència de viatges però es tracta d’una empresa que s’encarrega de l’amortallament, és a dir, el preparar el cos del difunt abans de posar-lo al taüt.

A la pel·lícula l’agència NK (sigles de Nokan, amortallar) és el servei complementari a la funerària. L’empresa s’encarrega de preparar els cossos amb la cerimònia de l’amortallament: netejar, vestir, pentinar, maquillar, embolcallar i col·locar el difunt al taüt.

El protagonista aprendrà l’ofici de nokanshi, la persona que prepara els morts per introduir-los al fèretre i acomiadar-los abans que viatgin cap a l’altre món.

L’amortallador acompanya a la família en el dol, realitza els preparatius i rituals budistes en una cerimònia que expressa el màxim respecte pel difunt i familars, a la vegada que transmet elegància i silenci.
Per aquests professionals no hi ha diferències entre religions o classes socials ja que la mort és universal.

Les “Departures”, com les sortides dels avions als aeroports, simbolitzen la partida a un lloc llunyà i per un llarg temps però a la vegada en un sentit japonès “Okuribito” (títol original) representa el traspàs i l’acompanyament del difunt per tal que pugui marxar al més enllà.

Al llarg de la pel·lícula podem veure diverses situacions quotidianes, que gradualment presenta diferents tasques que el protagonista ha de fer en la seva nova feina. Se’ns mostra com en les diferents persones afloren tot tipus de sentiments: d’amor, amistat, tristesa, desolació, pau; A destacar que sense necessitat de paraules hi ha una gran bellesa, intensitat, gratitud i petits detalls en la cerimònia dels nokanshi. A més, tot això està intercalat amb tocs d’humor negre que trobem durant la pel·lícula.

Les mostres de sensibilitat japonesa són una constant a la pel·lícula: les vivències familiars, els records d’infantesa al poble o la simbologia de les pedres com a missatges transmesos entre pares i fills. Un exemple és quan el protagonista observa els salmons, que havent vingut del mar, pujen a contracorrent a les capçades dels rius per deixar descendència i després acabar morint.

L’apartat musical, a càrrec de Joe Hisaishi, compositor habitual a les películ·les de Ghibli, acompanya rítmicament el film: des de melodies de violoncel que aboquen records de la vida o les sonates de piano que acompanyen el pas de les estacions de l’any.

A més, la pel·lícula es va filmar als paisatges muntanyencs de la regió de Yamagata, al nord-est del Japó. I s’aprofita per reinvindicar els tradicionals banys públics (sento) com un espai comunitari on relaxar-se de l’estrès de la feina i de socialització de les persones.

I és que “Despedidas” reconeix que la mort no és el final sinó un punt de partida, com un viatge on el difunt marxa i les persones més properes i estimades l’acompanyen en el seu comiat.

.

Dades tècniques

Títol Original: Okuribito
Títol internacional: Departures
Director: Yojiro Takita
Guió: Kundo Koyama
Fotografia: Takeshi Hamada
Música: Joe Hisaishi
Intèrprets: Masahiro Motoki (Daigo Kobayashi), Tsutomu Yamazaki (Shoei Sasaki), Ryoko Hirosue (Mika Kobayashi),

Any: 2008
País: Japó
Durada: 125 minuts
Gènere: Drama

Reconeixements
Compte amb els més prestigiosos premis nacionals com són 11 premis a l’acadèmia de cinema Japonès per millor pel·lícula, director, actor, guionista, actor secundari, actriu secundària, fotografia, il·luminació, direcció artística, so, muntatge;
I després va venir el reconeixement internacional amb lOscar 2008 a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

Edició en DVD per Cameo, l’edició d’un disc inclou la pel·lícula en castellà o en V.O: japonès i subtítols en castellà, fitxes tècnica i artística, tràilers de films de la distribuïdora; una edició única per 15,95€

.

Una oportunitat per veure-la en pantalla gran:

Dimarts 2 de Març
A les 22:00h.
Despedidas de Yôjirô Takita
en Japonès subtitulada en castellà
Cinema Nou, Vic

Cada cultura s’enfronta a la mort d’una manera diferent, a Despedidas es mostra el respecte i l’humanisme del Japó en un emotiu periple que ens desvetlla una part de l’herència cerimonial nipona.

Organitza i més informació: Cine Club Vic

A detall d’extra, el tràiler oficial:

10 respostes a ““Despedidas””

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *