Categories
Cultura japonesa Notícies

Olot premia haikus

Com cada any, a la capital de la Garrotxa es convoquen els Premis Literaris Ciutat d’Olot, que premien obres inèdites en català.
Existeixen 3 categories: Premi Caixa de Girona de novel·la juvenil, per a novel·les i reculls de contes adreçats al públic jove; Premi Marian Vayreda de prosa narrativa, per obres de creació literària; i finalment el Premi Joan Teixidor de Poesia de haikus en línia..

.

Els haikus són uns petits poemes molt senzills, que tenen els seus orígens al segle XIII/XIV al Japó, on encara són especialment populars.

La senzillesa dels haikus és tal que no tenen títol, ni signes de puntuació, ni rima, ni majúscules, però que amb només unes 17 síl·labes són capaços de captar un instant en el temps. Els temes més habituals que es tracten en els haikus són la naturalesa, el clima o la realitat, i també solen tenir connotacions sobre alguna estació de l’any, cosa molt habitual en la cultura japonesa. Els haikus clàssics, són l’apreciació d’un aconteixament, d’una sensació o d’una impressió, sovint sense cap importància, però que el poeta transforma en un fet més trascendental.

Aquests petits poemes s’estructuren en 3 versos, de 5-7-5 síl·labes, que seran 4-6-4 si escrivim en català versos acabats en paraules planes. (Cal recordar que en les poesies catalanes les síl·labes dels versos es compten només fins a la última que sigui tònica).
En els dos primers versos, es tracta de fer un apunt sobre el que s’està contemplant, i en el darrer vers és quan se li dóna el simbolisme o el sentit universal.

Els haiku, en els seus orígens, van estar fortament influenciats pel món religiós i filosfòfic (budisme, confucionisme, taoisme, zen…) i per la poesia oral nipona anterior al segle VII; Sempre han estan estretament lligats a tradicions centenàries de la cultura japonesa com la cal·ligrafia (shodo), la cerimònia del te (chanoyu) o l’arrenjament floral (ikebana).
Tot i aquesta enorme vinculació a les tradicions típicament nipones, els haiku s’han convertit en un gènere poètic universal, i són actualment molt coneguts i apreciats també fora del seu país d’origen.

El Premi Joan Teixidor de Poesia, que ja compta amb la 44ena edició, guardona des de l’any 2002 reculls de 7 haikus en línia (on line, ja que es presenten en aquest format i no en paper). Cada autor pot participar amb un màxim de 3 reculls, i d’entre tots els rebuts, els 3 millors són premiats amb 600 € cadascun.

Podeu llegir tota la informació sobre aquest premi, les bases, haikus famosos d’autors japonesos i de catalans, i les obres que ja s’han enviat al concurs en el següent enllaç:

Concurs haikus en línia

Cada recull ha d’anar acompanyat d’un títol i és imprescindible que les obres compleixin amb la mètrica i les característiques de l’escriptura de haikus.
Hi ha temps per presentar les obres fins el 5 de març del 2010, i cal fer-ho a l’apartat “El teu recull” de l’enllaç que us hem facilitat.
Molta sort als que us animeu a participar!

8 respostes a “Olot premia haikus”

Gran comentari Aoi… interessant!
Potser m’hi presento encara que els haikus presiçament per la seva senzillesa son els més difícils de fer…

Gràcies! Jo també intentaré presentar-hi alguna cosa, però tens raó que són difícils… Però si més no, el premi motiva força… 😀
Molta sort si t’hi presentes!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *