Categories
Agenda Cultura japonesa Notícies

Festival Àsia’09

festival_asia09Un any més torna el Festival Àsia, organitzat per Casa Àsia i que tindrà lloc el dimecres 23 i el dijous 24 de setembre. El país més mediàtic d’aquest any serà la Xina amb el concert de Cui Jian.

La resta de països d’Àsia tindran el seu protagonisme en les més de 30 propostes previstes per a tota la família. Totes les activitats són gratuïtes.

.

Aquest any la localització principal serà el Parc de la Ciutadella, un espai prou ampli com per trobar activitats paral·leles i no avorrir-se des de les 11 del matí fins a les 12 de la nit del dijous 24 de setembre, dia que tindran la major part de les activitats del festival.

També destaquen els massatges i el ioga en família, mostres de cal·ligrafia asiàtica i ikebana i, com a novetat, una carpa per a nadons de fins a 3 anys amb cançons i contes tradicionals..

De l’ampli ventall d’activitats que es duran a terme i que podeu veure ben exposades a la web oficial, en destaquem:

Dimecres 23, 22:45h. Plaça Reial
Concert de Cui Jian, pioner del rock xinès.

cui-jian

Cui Jian (també conegut al seu país com a Lao Cui, ‘el viejo Cui’) és un músic compromès i destacat dins el panorama musical xinès. A més de pioner, és considerat una autèntica icona del rock al seu país. És àmpliament reconegut a nivell nacional i internacional. Sovint se’l compara amb d’altres músics occidentals com són l’Elvis Costello o Bruce Springsteen, i s’ha dit d’ell que és “la resposta xinesa a Bob Dylan”. La seva música té influències del jazz, el hip hop i la música electrònica.

Dijous 24, 11 a 23:30h. Parc de la Ciutadella
L’accent asiàtic de La Mercè 2009

Per primera vegada, les diferents activitats són programades en col·laboració amb les comunitats asiàtiques arrelades a Barcelona -Xina, Pakistan, Filipines, Bangla Desh, Corea del Sud, Japó i Nepal-.

L’estany dels desigs. De les 11 a les 20h

Seguint la tradició japonesa Tanabata (Festa dels estels), a l’estany dels desigs es podran deixar pensaments, desigs i paraules escrites en tires de paper de cinc colors que es penjaran de branquetes de bambú per tal de fer realitat els nostres desigs. Per tots els públics.

La carpa dels nadons – de 0 a 3 anys – de les 11 a les 19:30h.

Cançons, moviments, petits jocs amb un objectiu: adormir, tranquil·litzar o estimular els nadons.Un racó pensat especialment pels nadons, per tal que descobreixin la riquesa vivencial i emocional que amaga cada cultura.
La durada de cada sessió serà de 20 minuts.

El passeig dels Til·lers.

Escenari de diferents demostracions, entre elles, Ikebana. D’11 a 12h i de 18 a 19h:

ikebanaIkebana és una paraula japonesa que significa “flors vives”. Com el seu nom indica, aquest art floral vol reproduir la natura no com a objecte mort sinó amb tota la frescor i vitalitat. L’art de l’ikebana usa només materials naturals: flors, fulles i branques d’arbres.
No és només un hobby ni un passatemps sinó també una autèntica teràpia i una forma de meditació que fa possible gaudir de la natura dins mateix de casa nostra.

També es podrà assistir a diverses pràctiques, entre elles de danses Bollywood, originari de l’Índia, de les 18 a les 20h

Diuen del Bollywood que és una dansa on es mescla el més tradicional de l’Índia amb el més modern, com ara en el breakdance o el hip hop. El Bollywood és un ball molt complet i dinàmic. I en aquesta petita mostra veurem la vitalitat que desprèn aquesta dansa.

La carpa de la veu

benvingjpnDurant el dia hi haurà narracions de contes o elaboració d’animals en origami (papiroflèxia)…però a la nit agafarà un caire més adult; amb un conte tradicional amb el Japonès Yoshi Hioki, a les 22:ooh:

En Yoshi va néixer al Japó i és pintor i narrador. Des del 1999 es dedica a explicar contes, mites, llegendes i relats literaris de totes les èpoques del seu país. Hioki sent com a complementàries les seves activitats narratives i pictòriques. Ell mateix diu: neu, pluja i una flor de camèlia… Els contes japonesos són pintures fetes per les paraules i el silenci. Pintures que reflecteixen l’alegria i la tristor de la vida mateixa.

Actuacions musicals. Plaça de la cascada. D’11 a 20:30h

“SK1″ – hip hop pakistaní
“Caraka Laras” – gamelan (orquestra) tradicional indonesi
“Natapala” – percussió bengalí
“Sri Gopal Das Baul Group” – música baul (índia)
“Famiya Khan” – vocalista bengalí

I per acabar el dia:vsessió doble de cinema a la fresca!

A les  21.00 h; We Went to Wonderland (Xina i Anglaterra, 2008); Per a tots els públics; Versió original amb subtítols en català.

Retrata l’estada dels pares de la directora Xiaolu Guo a la seva casa de Londres, així com els viatges que aquests realitzen a diverses ciutats europees. El film es converteix en una reflexió sobre les diferències entre Orient i Occident; una comèdia quotidiana que la càmera capta a partir de la bellesa del blanc i negre.

A les 22.30 h; In between days (Corea del Sud i Canadà, 2007), per a tots els públics; versió original amb subtítols en català.

betweenAimie deixa Corea i es trasllada a Toronto per tal de continuar amb els seus estudis. Un dia d’hivern fred i desolador, esperant sola a la parada del bus, es troba amb el Tran, un noi que es converteix en el seu amic, mentor i gran amor, però sembla que Tran no comparteix aquest darrer aspecte. Ella s’aïlla en la seva passió unilateral i el patiment és total quan ell comença una relació amb una noia coreana del tot americanitzada.

Gastronomia per descobrir Àsia amb els cinc sentits.
Del 23 al 27 de setembre. De 11:00 a 24:00h. Parc de la Ciutadella

Carpes que durant les festes de la Mercè oferiran cuines representatives dels sabors de l’Àsia.

Índia: Restaurant Tandoor
Xina/Japó: Restaurant Mosquito i Çaj chai
Nepal: Restaurant Kailash
Pakistan: Restaurant Zeeshan Kababish
Iran: Restaurant Rincón Persa
Bangla Desh: Restaurant Pica una mica

.

Festival Àsia, s’ha de viure!

festAsia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *