Haiku grafies, llibreEl proper divendres 15 de juny a les 7 de la tarda al Temple Romà de Vic es presenta el llibre HaikuGrafias, una obra on els autors combinen fotografia i haiku. Els ‘haiku’ originals són ‘mantra’ (oracions) que en el llibre es podran recitar en japonès, català i anglès.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Francesc Orenes i amb la participació d’ Àngel Ferrer, catedràtic emèrit de la Universitat d’Estudis Estrangers de Kyoto i autor de la traducció al català dels haiku.

.

HaikuGrafias  de José Antonio González i Juan Carlos Valdovinos.

‘De la llum a la mirada, de la mirada a la paraula, de la paraula al silenci i del silenci a la llum’

  Esta singular obra es fruto del diálogo entre dos autores unidos por su profunda admiración por las tradiciones artísticas y espirituales de Japón. Estas haikugrafías se inspiran en el género tradicional japonés del haiga que combina un haiku y una pintura –ga-.

.

Sota el títol “Recordem Fukushima”, Àngel Ferrer ens convida a la presentació del llibre, divendres 15 d junya a les 7 de la tarda a l’espai del Temple Romà de Vic.

RECORDEM FUKUSHIMA

El proppassat Dissabte dia 19 de Maig a la Missa Conventual de Montserrat es va repetir per tercera vegada la Pujada a Montserrat de membres del WA REI RYU, Grup d’Arts Marcials de Barcelona. Abants d’oferir una toia de clavells representant la Senyera i el l’ Hinomaru – la bandera del Japó- van assabentar els fidels de la commemoració del 427 aniversari de la Visita al Monestir de 4 joves Samurais japonesos.

Tot havia començat la nit del 22 al 23 de Març de 1522, quan el noble navarrès que va ser Sant Ignasi de Loyola vetllà als peus de la Moreneta oferint-li la seva espasa. Havia començat en aquella mateixa nit l’anomenat Segle Ibèric del Japó i la posterior relació amb l’Occident.

Els vigatans no hem fet honor al deixeble del fundador dels Jesuïtes, que va ser enviat a Goa amb altres dos grans personatges: El vigatà jesuïta Antoni de Montserrat (Vic 1536 – India 1600) va ser el primer occidental conegut d’arribar al Tibet, Ambaixador del Gran Mogol, preceptor del pare del constructor del Taj Mahal i primer cartògraf de la regió de l’Himàlaia. L’Italià Mateo Ricci que evangelitzà a la Xina i el noble navarrès Francesc Xavier que fundà la Missió del Japó.

Van passar 66 anys i El Daimyo Cristià de Bungo va enviar a Europa una missió de quatre joves Samurais. Van ser rebuts per Felip II a l’Escorial i per Gregori XIII al Vaticà. Els dies 9, 10 i 11 de Setembre de 1585 varen visitar el Monestir de Montserrat on foren honrats pels monjos i escolania.

De tornada al Japó, Tokugawa Ieyasu havia endurit la persecució contra els fidels. Un dels emissaris renegà de la fe, altres dos foren desterrats a Makao i Juli Nakaura, després d’exercir el sacerdoci secretament, va ser martiritzat als 66 anys. Darrerament ha estat beatificat.

Any rere any s’aniran afegint a l’homenatge uns 159 grups d’Arts Marcials del Principat.

 Ara tenim a Catalunya 120 empreses nipones i tots han sentit a parlar de karaoke, sudoku, manga, sushi, bonsai, bola de drac i d’escriptors com el Premi Catalunya Haruki Murakami.

 

Organitza i més informació: Patronat d’Estudis Osonencs