Categories
Anàlisis

Paprika, la novel·la

Avui fa un any que va morir el director de pel·lícules d’animació Satoshi Kon (podeu recordar la notícia i la seva filmografia aquí), conegut entre d’altres, per dirigir l’any 2006 la versió animada de Paprika, basada en la novel·la del mateix títol de l’autor Yasutaka Tsutsui. Avui, en homenatge al mestre desaparegut fa just un any, publiquem la ressenya de “Paprika”, el llibre, que ens ha enviat molt amablement la wana. Si buscàveu un  llibre per llegir abans d’acabar les vacances, aquest pot ser una molt bona opció.

 

Argument del llibre i la pel·lícula

Què passaria si algú inventés un aparell per entrar, poder observar, intervenir i fins i tot gravar el que somiem? Doncs molt senzill, els psicòlegs especialitzats l’utilitzarien per a tractar els seus pacients. Però i si algú robés aquest invent? I si un terrorista ens ataqués quan més vulnerables som, en la profunditat de la nostra psique? Bàsicament, que ens tornaríem bojos. A partir d’aquesta possibilitat l’autor desenvolupa una història on hi ha de tot: aventures, bogeria, lluites de poder… i sobretot, somnis. La gran doctora Atsuko Chiba i Paprika, una noia que guia a través dels somnis, investigaran qui ha robat l’aparell i amb quines finalitats, mentre una estranya passa d’esquizofrènia va afectant el personal de l’institut d’investigació psiquiàtrica de Tokyo, empresa creadora de l’invent.

Yasutaka Tsutsui

Nascut a Osaka l’any 1934, està considerat un dels grans autors de ciència ficció japonesos. Amb els seus llibres ha creat i crea al seu país, grans controvèrsies  pels temes que toca, sense cap mena de reserva ni tabú. Destaca també pel seu humor negre. Curiosament també és un autor important a França, on se li va concedir el “Chavalier des Arts et des Lettres” l’any 1997. Lamentablement, de les seves moltes obres se n’han traduït molt poques al castellà i a l’anglès. “Paprika” va ser publicat per primer cop a Espanya l’abril del 2011 per Ediciones Atalanta. És el tercer llibre que es publica al nostre país d’aquest autor després de “Hombres salmonela en el planeta porno” el 2008 i “Estoy desnudo” el 2009, tots per Ediciones Atalanta.

Opinió personal del llibre

Qui esperi trobar en aquest llibre el típic autor japonès reflexiu i moderat, s’equivocarà de mig a mig. En Yasutaka Tsutsui té una gran capacitat per traslladar-te dins la història i obligar-te a continuar llegint una pàgina més… però no és, ni molt menys, moderat ni diplomàtic. Aquesta història en particular captiva des del principi, no només pel secret que es desvetlla sobre la protagonista, o per l’imaginatiu desenvolupament del tema de les malalties mentals, sinó per la gran capacitat de l’autor a l’hora d’inventar i descriure somnis (i analitzar-los posteriorment), i de desenvolupar vàries històries paral·leles sense oblidar cap detall. Però de la mateixa manera que trasllada tot el seu imaginari personal i part de l’imaginari col·lectiu japonès al llibre, també hi podem trobar reflexions o situacions que a més d’un farà arrufar el nas. El llibre és vibrant i àgil, i es fa fàcil de llegir tot i el seu volum. Tot i això el final pot decepcionar a més d’un. Un cop introduït en la història el lector veurà que l’autor tenia dos grans possibles finals (que no desvetllarem) i va optar pel que, segurament, és el més fantàstic i menys creïble (però potser, també per això, el menys esperat). En global doncs, és una lectura més que recomanable, i una bona introducció al món hilarant d’aquest autor, tot i que per la seva complexitat i contingut, va dirigit a un públic adult.

Comparació amb la pel·lícula de Satoshi Kon

La pel·lícula està basada, com ja s’ha comentat, en la novel·la de Yasutaka Tsutsui, però no la segueix fil per randa. Qui l’hagi llegida pot veure’s decebut per la simplificació del fil argumental i per un final totalment diferent, encara que d’altra banda la necessitat d’encabir i solucionar la història en 90 minuts potser ho feien necessari. Aquests talls en la trama de la novel·la estan ben resolts i no es troben a faltar si no s’ha llegit el llibre abans. Els personatges principals són quasi els mateixos que en l’obra original (no passa així amb els secundaris), però hi ha alguns canvis importants, tant en les seves aventures com amb els seus somnis. Tot i això la pel·lícula és trepidant i divertida, i no és difícil de seguir tot i la potencial complexitat del tema que es tracta. No és estrany, doncs, que s’hagi convertit en un anime de culte.

 

Títol: “Paprika”

Autor: Yasutaka Tsutsui

Idioma: Castellà

Editorial: Editorial Atalanta

Pàgines: 354

ISBN: 9788493724795

Traducció: Jesús Carlos Álvarez Crespo

Preu: 23 €

 

.

Que somieu amb els angelets… o no…

6 respostes a “Paprika, la novel·la”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *