Momiji

Moltes de les típiques postals del Japó solen anar acompanyades de la presència de cirerers florits. És cert que la primavera és una època destacada pels japonesos i que els parcs s’omplen de gent que s’hi reuneix per passar l’estona, menjant i bebent tot contemplant les flors. Però la tardor també té el seu encant, tot i que no sol ser tan conegut.

El momiji, el canvi de color de les fulles a la tardor, també atrau els japonesos als parcs i ens deixa imatges espectaculars.

.

.

De la mateixa manera que a la primavera, els japonesos disfruten del hanami (literalment “mirar flors”), entre setembre i novembre disfruten del momijigari (que podríem traduir-ho com “veure el canvi de les fulles cap als colors de tardor”). La gent es desplaça als parcs de les ciutats o a la muntanya per contemplar els tons vermells des d’èpoques ben antigues, tot i que en un principi només en disfrutava l’aristocràcia i no va ser fins a l‘Era Meiji (1868-1912) quan es va popularitzar en totes les classes socials.

A la inversa del que passava amb el “front dels cirerers florits”, que avançava des del sud del país cap al nord, el “front del tiny de tardor” – anomenat “koyo zensen” en japonès-, avança des de l’illa de Hokkaidô (al nord), a mitjans de setembre,  cap a Kyûshû (al sud), on hi arriba al novembre.
Cada dia, a la secció del temps de les notícies s’explica quin és l’estat/posició del front i es mostra un mapa amb el seu avenç, igual que passa a la primavera amb el front dels cirerers florits.

Però evidentment no tots els arbres canvien el color de les fulles a la tardor. I cal destacar que els reis indiscutibles per a la contemplació són els aurons. Les seves fulles canvien des del verd al groc, taronja i finalment arriben al vermell brillant. És per això que són habituals als jardins japonesos, als temples, i especialmen als jardins tradicionals de Kyoto.
Al nostre país també són presents en moltes ciutats, o sigui que si voleu gaudir del momiji no és obligatori desplaçar-se al Japó. Tot i així, si preferiríeu gaudir del momiji de la ciutat de Kyoto, us recomanem aquest video:

4 pensaments sobre “Momiji”

  1. Retroenllaç: darren
  2. Retroenllaç: Max
  3. Retroenllaç: Neil
  4. Retroenllaç: Lynn

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *