Hanami, la florida dels cirerers

El Hanami és la festa anual de la contemplació de la flor del cirerer. Als japonesos els torna bojos encanta apreciar la pluja de pètals produïda pel vent.
Des de finals de març a Okinawa, les illes del sud, fins als darrers de maig a l’illa de Hokkaido al nord; s’anuncien acuradament per ràdio i televisió quan començen els esclats de pètals.


hanami_nipon

Hanami significa “veure flors”, la contemplació de les flors del cirerer –sakura, en japonès-. En aquestes dates famílies, amics, estudiants o companys de feina, s’apleguen al parc més proper i es troben junts sota els cirerers per fer un picnic a la japonesa, tot menjant, bebent o cantant fins que el cos aguanti.
Les flors de sakura tenen un significat especial ja que anuncien l’inici de l’estació del renaixement i també és senyal de que ja es pot començar a plantar l’arròs.
Al Japó hi ha milers de cirerers, que normalment no donen fruit. Diuen que la flor del cirerer és la millor perque mai no es marceix; en un instant efímer, el vent la desfulla.

sakuraLa bellesa del hanami a la televisió

Fa un temps vam veure en un documental títulat “Una primavera més” (An Another Spring, produït per la televisió NHK japonesa) on explica que és tant important aquest esclat de primavera que en petits poblets com Kitchinengi, al Sud del Japó, tothom vol veure lO-Sakura, un majestuós cirerer mil·lenari que protegeix el poble.

Cada any, els vint-i-cinc habitants del llogaret esperen impacients els pocs dies que el gran cirerer floreix. El paisatge habitual es transforma, el poble s’omple de nombrosos visitants, els venedors locals atrauen els turistes i és una època plena de retrobaments familiars i d’amics.

xclampAls manga, també!

Són nombroses les sèries manga que fan referència al hanami, des d’escenes quotidianes tot fent un picnic al peu dels cirerers, com per exemple a Shin-chan, fins a històries més simbòliques i transcendentals que es poden veure a Ikigami o algunes de les obres de les CLAMP com són Tokyo Babylon, X/1999 o Sakura, la caçadora de cartes. També recordem l’esclat d’un cirerer gegant en una dels especials d’ Escola de Bruixes.

Generalment els mangakes s’inspiren en parcs de ciutats com Tòquio (el Parc d’Ueno), Kyoto (Santuari Heian) fins als pobles més recòndits.

Des de Catalunya, aquest any sí! fem el nostre particular article del Hanami!

Publicat per

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *